БП: Два месеца за пријаву штете од невремена

Председник Скупштине општине Мита Лачански појашњава да ће након подношења пријава на терен изалазити две комисије - једна за процену штете на објектима, а друга за процену штете на пољопривредним културама. 
Dva meseca za prijavu štete od nevremena posle nevremena na području Bačke Palanke Foto: privatna arhiva
Фото: Два месеца за пријаву штете од невремена после невремена на подручју Бачке Паланке Фото: приватна архива

БАЧКА ПАЛАНКА: После незапамћеног невремена које је 7. јула захватило делове општине Бачка Паланка и нанело огромне штете на 1.200 хектара ораница, те на објектима и електро-мрежи, председник општине Бранислав Шушница 11. јула прогласио је ванредну ситуацију у деловима ове општине. Овакву одлуку донео је на основу препоруке Штаба за ванредне ситуације. Сви грађани који су претрпели штету на кућама или усевима треба да на портирници општинске зграде узму формуларе, читко их попуне и предају у писарницу. Законски рок за подношење пријава о насталој штети је 60 дана од дана проглашења ванредне ситуације.

Председник Скупштине општине Мита Лачански појашњава да ће након подношења пријава на терен изалазити две комисије - једна за процену штете на објектима, а друга за процену штете на пољопривредним културама.  - После прецизне процене комисија, локална самоуправа ће моћи да се обрати Влади Републике Србије за помоћ - додао је Лачански. – Такође, када комисије обаве посао и када се буде видела колика је штета донећемо одлуку како ће локална самоуправа помоћи грађанима који су претрпели штету.

По првој процени невреме је направило тоталну штету на око 1.200 хектара (један део био је осигуран) у деловима атара Бачка Паланка, Карађорђево и Челарево. Највише су страдале њиве под кукурузом, али и соја, сунцокрет, поврће, воћњаци. Код Челарева су претрпели штету чак и јабучњаци заштићени противградном мрежом. На појединим парцелама противградна мрежа је орканским ветром ишчупана и покидана, или је попустила под теретом леда који се могао чистити и лопатама.

Поједини воћари кажу да ће део садница морати да изваде, јер са целих дебала огуљена кора. Чак су страдали и засади ораха, лешника, виногради... У Карађорђеву је олуја ишчупала више бандера и уништила електро мрежу, па је село седам дана било без струје, а воду је добијало двократно, и преко цистерни „Комуналпројекта”, што је укинуто крајем минулог викенда.

М. Суџум

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести