Биста славног диригента поново на мети вандала

ЗРЕЊАНИН: Није прошло дуго времена а биста славног зрењанинског диригента Слободана Бурсаћа, у Алеји великана у Карађорђевом парку, поново се нашла на мети вандала.
р
Фото: Dnevnik.rs

Неко је, наиме, покушао да сруши бисту, али свој хулигански чин није успео да спроведе до краја. Стога је биста, која је обновљена пре две године, остала накривљена, што је забележио репортер „Дневника“.

Биста Слободана Бурсаћа у Карађорђевом парку враћена је средином 2017, након што је нестала пре неколико година. Претходно је организован низ манифестација хорске музике, а сав приход искоришћен је за израду нове бисте. Прилоге су давали и појединци и организације, док су медији здушно пратили акцију која је завршена постављањем бисте.

Биста Слободана Бурсаћа, рад кикиндског вајара Слободана Којића, иначе, постављена је 2004. године, да би била украдена само три године касније. Ова; која је постављена пре две године рађена је у бронзи, према оригиналу, јер је калуп срећом сачуван. Поправљена су и оштећења која су временом настала на постаменту.

- Захвални смо свима који су помогли, а мислимо да смо овим чином Слободану Бурсаћу вратили тек мали део онога што је он давао нама и целом граду. Рећи ћу само да данас у Зрењанину ради 30 хорова, чији диригенти су били певачи хора „Јосиф Маринковић“ и музички стасавали под будним оком маестра Бурсаћа – изјавио је приликом откривања бисте Владимир Стојковић Цока, један од организатора Хорског фестивала „Слободан Бурсаћ“ и иницијатора за поновно постављање бисте.


Донео титулу „Хор света”

Диригент Слободан Бурсаћ (1941-1993) био је изузетно важна личност за развој хорске музике у Зрењанину. Са њим је Омладински мешовити хор „Јосиф Маринковић” из Зрењанина освојио бројна признања, међу којима и титулу „Хор света” у Ланголену, у Великој Британији, 1987. године. Он је својим ентузијазмом и диригентском харизмом створио генерације певача, од којих су многи данас ангажовани у професионалним ансамблима у Србији и иностранству, и задужио је овај град. Због тога је основан хорски фестивал који носи његово име, како у знак сећања на ову значајну личност за културни живот града, тако и у циљу очувања и неговања хорске традиције у Зрењанину. Одлуком Градског већа Зрењанина, Хорски фестивал „Слободан Бурсаћ“ је 2016. добио статус манифестације од значаја за град.


У име породице, тада се захвалио Андреј Бурсаћ, Слободанов син, и сам чувени диригент.

- Знам да је мој отац трасирао пут многим људима у овом граду и у музици, али и ван ње. Оставио је велики траг и лепо видети да се мог оца и овако људи сећају. Да знају ко је био и шта је урадио – казао је он.

Нажалост, и даље постоје они који не цене све што је Слободан Бурсаћ урадио за Зрењанин и, уопште, за српску културу. То се још једном показало и овим последњим вандалским чином.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести