Бициклистичким стазама по Горњем Подунављу "Европског Амазона"

СОМБОР: Као регионални координатор на реализацији пројекта „Амазон оф Јуроп Бајк Трејл – Бициклистичка рута Европски Амазон“, Сомбор је био домаћин једног од догађаја који се остварује у оквиру овог пројекта.
1

Међународни бициклистички фестивал „Европски Амазон“ иначе се одржава од августа до краја овог месеца на подручју првог петодржавног УНЕСЦО резервата биосфере Мура-Драва-Дунав, и то као само један од једанаест сличних бициклистичких догађаја у Аустрији, Словенији, Мађарској, Хрватској и Србији.

Учеснике је на старту манифестације поздравила Антонија Нађ Косановић, члан Градског већа за област деце, омладине и спорта, након  чега се бициклима дошло до Бачког Моноштора. У Етно кући „Мали Бодрог“ учесници су од председника Савета за безбедност саобраћаја града Сомбора, заменика градоначелнице Антонија Ратковића сазнали више о раду Савета, начину на који се финансира и на који се троше средства, а разговарало се и о потребама за побољшањем саобраћајне инфраструктуре које имају бициклисти у Сомбору.

Шеф Одсека за локални економски развој Михаел Плац представио је Пројекат „ Бициклистичка рута Европски Амазон”, који се реализује у оквиру другог позива, од стране Дунавског транснационалног програма Европске уније (ЕРДФ и ИПА фондови), док је представник Саобраћајне полиције ПУ у Сомбору Предраг Манојловић одржао предавање о безбедности бициклиста у саобраћају.

Бициклисти су се возили шетном стазом „Штрбац“ у оквиру Специјалног резервата природе „Горње подунавље“, након чега је следио ручак и повратак у Сомбор. Реализација пројекта је почела 1. јуна 2018. године и траје до 31. маја 2021. године, а укупна вредност пројекта је 3,1 милиона евра, подељених између 15 партнера.

М. Мћ

Пројекат „Грађанска свест у Сомбору“ реализује ДВП продукција, а суфинансира град Сомбор. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести