Бесплатни комплети уџбеника за 1.080 основаца у општини Беочин

БЕОЧИН: Уочи почетка нове школске године беочински основци добили су бесплатне комплете уџбеника, које је први пут омогућила Општина Беочин.
1
Фото: С. Шушњевић

На територији општине две основне школе похађа 1.080 ученика, а за ове потребе је из buyeta локалне самоуправе издвојено 11.700.000 динара. За сада је осим Беочина у Војводини још само Општина Рума набавила уџбенике за све основце, а биће им подељени кад почне настава.

Родитељи и ученици из Беочина су минулог викенда преузимали књиге у просторијама Основне школе „Јован Грчић Миленко”, а они са којима смо разговарали кажу да ће успети да уштеде и до 20.000 динара колико коштају поједини комплети уџбеника.  Сања Петровић, је у суботу преузела књиге за сина који ове године креће у шести разред и напомиње да јој ова помоћ као и осталим родитељима много значи. 

- Захваљујем се Општини Беочин што нам је ову врсту помоћи омогућила. Крај августа је ту, а родитељи најбоље знају шта то значи. Ово је велика помоћ, поготово ако се има у виду то да поједини комплети књига коштају и више од 18.000 динара. Када то помножите са два или више, можете закључити колико је то новца. Годинама уназад сам из финансијксих разлога детету куповала половне књиге, а и оне коштају у просеку око 7.000 динара. Uybenici које смо добили су нови и надам се да ће та пракса да се настави и наредних година- казала је Петровић. 

Јелена Гњатовић има двоје деце и добила је комплете књига за други и пети разред. 

- Уштедећемо 20.000 динара и то нам доста олакшава набавку одеће и свега оног што је деци потребно. Ово је први пут да и старији ученици добијају књиге, прошле године су то били прваци – казала је Јелена. 

Како наводе у Општини Беочин, подела бесплатних uybenika представља почетак реализације планова које локална самоуправа има за наредни период како би се унапредили постојећи програми подршке породицама, младима и деци. 

- Одлука о финансирању uybenika за све основце је добра прилика да наше најмлађе суграђане обрадујемо на почетку школске године али и да породицама у условима економске кризе олакшамо планирање породичног буџета. Свако улагање у образовање је и инвестиција за бољу и сугурнију будућност и то треба да буде наша обавеза и одговорност – казала је председница општине Биљана Јанковић. 

Према речима директора Основне школе „Јован Грчић Миленко” Драгана Митића, сарадња са локалном самоуправом решила је приоритетно питање са којим се суочава значајан број родитеља на почетку сваке школске године. 

- Врло добро знамо колико је тешко данас издвајати средства за куповину уџбеника, посебно у породицама које имају више ђака. У име ученика, њихових родитеља и у име школе захваљујемо се локалној самоуправи на овако вредном и корисном поклону. Кроз сарадњу коју смо успоставили верујемо да ћемо заједнички одговорити на све изазове и завршити започете пројекте у наредном периоду – казао је Митић.

Поред бесплатних уџбеника, овогодишња новина у Беочину је и бесплатно похађање вртића за најмлађе суграђане. Недавно је започета и комплетна реконструкција централног вртића ПУ „Љуба Станковић” која има за циљ да уз реновирање и надоградњу капацитета реши дугогодишњи проблем мањка простора и могућности за прихват деце. 

Општина је у протеклом периоду такође у оквиру програма финансирања деце и младих знатно повећала студентске и ученичке стипендије, а регресира се и превоз свих ученика који имају пребивалиште на територији општине Беочин.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести