Бегејској петљи следи темељна обнова

ЗРЕЊАНИН: Једна од највећих инвестиција која Јавну установу „Резервати природе“ очекује у овој години јесте делимична реконструкција примарног постројења за пречишћавање на систему „Бегејска петља“.
д
Фото: Dnevnik.rs

После испуњавања свих формално правних услова, сада је коначно могуће инвестирати у то постројење, којем је неопходна реконструкција.

- Планирамо да уложимо значајна средства у реконструкцију постројења на „Бегејској петљи“, с обзиром на то да од изградње овог система, 80-тих година прошлог века, обимнијих реконструкција није било, осим оних хаваријских из 2008. године. Ове године планирамо да, пре свега, спроведемо ремонт центрифугалних муљних пумпи, што би коштало око пола милиона динара. То је најхитнија интервенција на постројењу, с обзиром на њихов значај за стабилно функционисање реактора након пречишћавања. Важно је урадити и замену затварача на таложнику 1, што кошта 300.000 динара, због којег имамо губитке у води. Такође и спровести санацију цевовода на згушњивачу муља, што је инвестиција од око 100.000 динара - каже директор „Резервата природе“ Дејан Јованов.

Тренутно се на филтерским постројењима налази око 100 кубика муља, ког би требало извадити и одложити на депонију, а насути нових 100 кубика песка и шљунка. Јованов истиче да је планирано да се септембра ове године настави са ремонтом табластих затварача, што би коштало око три милиона динара.

- Ако бисмо успели да све ово урадимо, то би био одличан резултат у једној години. Намеравамо да за раздвајање технолошке од осталих канализација, што је инвестиција од око милион динара, као и за санацију канала филтер поља, новац обезбедимо из покрајинских фондова -  истиче Јованов.

„Резервати природе” планирају и да замене постојећи понтон – носач фонтане на „Језеру 3” код Културног центра Зрењанина. Постојећи понтон већ је дотрајао, а гејзир има, не само естетску функцију, него и обавља делимичу аерацију воде, па би, сматрају у „Резерватима природе”, ваљало размислити о постављању још једног, евентуално два нова понтона.

„Бегејска петља“ је, подсетимо, настала тако што је, приликом тражења решења за честа изливања реке Бегеј, која је плавила подручје самог центра града, као најбоља опција изабрана она да се скрати ток реке за три километра, односно пресече меандар Бегеја и претвори у три језера.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести