„БАНАТСКО ЈАГЊЕ”  Перу вуну на Тамишу

БОКА: Чланице Удружења жена „Банатско јагње” из Боке негују лепу традицију прања вуне на Тамишу, а ове године имале су подршку удружења из још два села.
 Domaći, svinjski sapun najbolje se pokazao  Foto: NMR info
Фото: Домаћи, свињски сапун најбоље се показао  Фото: НМР инфо

-Већ четврту годину организујемо ову акцију, са циљем да оживимо и негујемо традицију прања вуне на Тамишу. Овог лета смо, са потапањем, прали вуну четири дана, а помагали су нам чланови удружења из Банатског Вишњићева и Јарковца – каже председница Удружења жена „Банатско јагње“ Марија Вечански.

Она напомиње да се од вуне која буде опрана на Тамишу касније раде јоргани, као и капе, шалови и yемпери, а све то се поклања у новембру.

- Постала је пракса да сваке године даривамо и монахе из наших манастира, па су тако прслуци послати манастиру Свете Меланије у Зрењанину, Сланцима код Београда, а ове године иду у манастир Месић код Вршца. Од вуне што преостане плетемо разне ствари, за продају, ради покривања трошкова – каже Марија.

Вечански напомиње да је у плану и оснивање Центра за рециклажу вуне, која је у старту добила подршку.

-Ако успемо у намери, биће то центар и за обуку свих заинтересованих. Онда би на једном месту и прали и чешљали, односно дрндали вуну, а затим прели и бојили. Тако би имали овде заокружен традиционални процес – напомиње Марија и додаје да вуну перу искључиво домаћим, такозваним свињским сапуном, који жене саме праве. Он се показао као најбољи за ту намену. Опрана вуна биће прослеђена женама из Јарковца, Боке и Елемира, за израду финалних производа.

        Ж. Б.

 

 

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести