БАЧКИ МОНОШТОР  Мурал за добродошлицу ђацима

На прочељу модерног здања је уочи нове школске године, захваљујући ентузијазму чланова овдашњег Удружења грађана „Бодрог“ осликан огромни мурал са мотивима нетакнуте природе Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“
Umetnici naslikali podunavsku faunu na 60 kvadrata Foto: privatna arhiva
Фото: Уметници насликали подунавску фауну на 60 квадрата Фото: приватна архива  

СОМБОР: После прва два дана, како се може сазнати у градским и сеоским школама, стекао се утисак да је школска година и поред екстремних услова изазваних епидемијом коронавируса, почела без већих трзавица, за шта је заслужно пре свега добро информисање самих родитеља.

По обичају почетак нове школске године је протекао у уобичејним посетама градских челника ђацима, који су по први пут заузели своје место у школским клупама. Међутим, овог пута школска година почиње после знатно дуже паузе, у условима пандемије коронавируса, па су и гости и мали домаћини комуницирали са маскама на лицима.

Фото: Марија Мргић Фото: приватна архива

Добродошлицу ђацима који су први пут сели у школске клупе пожелео је далеко већи број варошких челника и челница, који су у сарадњи са локалним  Саветом за безбедност саобраћаја и ове године припремили поклоне за најмлађе основношколце, односно „прварице“ и ранчеве који су првог дана школе и уручени првацима.

- На време смо и детаљно упознали родитеље са свим оним што њихову децу очекује у школским клупама у новим условима, па су изостали било какви проблеми – сведочи Марија Мргић, директорка Основне школе „22. октобар“ у Бачком Моноштору, према чијим је речима обезбеђено довољно дезинфекционих и средстава заштите како би се настава одвијала несметано.

- Сасвим очекивано највише недоумица је било поводом обавезног ношења заштитних маски, али и ту смо наишли на разумевање родитеља. Оно што нас посебно радује је да су и сама деца врло лако прихватила ову неопходну меру заштите, далеко лакше него што смо и ми и родитељи то очекивали.

За сву децу којој је, услед прецизно индикованих здравствених проблема, уместо маски неопходна другачија врста заштите, обезбеђени су визири. Како су овде далеко малобројнија одељења него у градским основкама, мали Моношторци не морају да се „разбијају“ у по две групе.

Поред наставника и другог особља, дочекала их је и осликана школска зграда. На прочељу модерног здања је уочи нове школске године, захваљујући ентузијазму чланова овдашњег Удружења грађана „Бодрог“ осликан огромни мурал са мотивима нетакнуте природе Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“, чији је Моноштор епицентар.

Фото:  Далибор Форгић Фото: приватна архива

- Нашим пројектом „Уједињене боје“ смо успешно аплицирали на конкурис Фондације „Ана и Владе Дивац“, па су захваљујући тако обезбеђеним средствима уметници Ненад Стојков, Соња Мирић, Милица Стојковић и Драган Станковић мотивима подунавске фауне осликали мурал површине 60 квадратних метара - појашњава др Далибор Форгић, један од најактивнијих чланова УГ „Бодрог“.

- Желели смо да нашу децу дочека овај мурал када започне први дан школске године, па се четири дана и ноћи радило на осликавању, при томе се борећи са високим дневним температурама, али и са правом предвечерњом најездом комараца, без којих нема лета у Моноштору. Уметници су ноћ користили за видео пројектовање нацрта на зид, који се током дана осликавао.

Према речима др Далибора Форгића укупан износ средстава опредељених из „Фондације Ана и Владе Дивац“  за цео пројекат УГ „Бодрог“ је 500.000 динара, од којих је једна трећина утрошена на осликавање гигантског мурала, док су преосталим средствима финансирани фудбалски и шах турнир, а део су искористили и за остале потребе житеља овог села.

М. Миљеновић

 

Фото: Уметници насликали подунавску фауну на 60 квадрата Фото: приватна архива  

 

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести