"Зелено светло" С. Македонији и Албанији сигнал за регион

БРИСЕЛ: Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан каже да је Европска комисија јасна у очекивању "зеленог светла" за отварање приступних преговора за Северну Македонију и Албанију.
han, tanjug
Фото: Tanjug/ video

"Ако добијемо зелено светло то ће бити и нова енергија и за дијалог Београда и Приштине и договор који је кључан за регион", оценио је Хан.

Јоханес Хан је навео да је већина земља чланица за отварње преговора са Скопљем и Тираном констатујући да је то најбољи пут за реформе. Хан каже да је позвао све земље чланице ЕУ које "још оклевају" у подршци да узму у обзир геостратешки елемент и укупну европску перспективу.

Он је оценио да ће позитиван сигнал за те две земље бити и сигнал за цео регион. Хан је оценио да је Северна Македонија сада једина земља у региону која нема билатералне спорове.

Хан је поручио да најаве о "великој Албанији", било да долазе из Тиране или Приштине, не помажу европској перспекти те државе.

Одлазећи комесар за приступне преговоре додао је да у многим земљама ЕУ постоји растуће очекивање да ЕУ мора да се интегрише на ефикаснији начин.

"Људи као Емануел Макрон су више пута рекли прво интеграције, а онда даље проширење. Ја се залажем за то да се на то не гледа као на једно или друго, већ паралелно", каже Хан.

Он је оценио да је и сам француски председник Макрон напрвио "промену" и да му је речник током посете Београду био више у складу са оним за шта се Европска комисија залаже.

Јоханес Хан је закључио да и интеграција и проширење ЕУ захтевају време и да их зато треба радити паралелно.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести