Зашто је руски авион слетео у Венецуелу?

КАРАКАС: Изненадно слетање огромног руског путничког авиона у Венецуелу усред кризе због антивладиних протеста пробудио је спекулације и сумње опозиције да администрација актуелног председника Николаса Мадура покушава да изнесе резерве злата у иностранство.
d
Фото: EPA/SERGEI ILNITSKY

Како преноси АП, Боинг 777 капацитета до 400 места, припада руској компанији Нордвинд Ерлајнс и слетео је у понедељак увече. У среду ујутру још је могао да се види на аеродрому Мајкветија код Каракаса.

Један представник Нордвинда потврдио је да је авион слетео, али није желео да каже ко је унајмио авион, шта преноси ни који му је ред летења.
Опозициони посланик Хосе Гуера, некадашњи директор централне банке, рекао је, позивајући се на изворе из финансијских кругова, да је авион унајмљен да превезе 20 метричких тона злата што чини око 15 одсто резерви овог метала у Венецуели.

"Ово треба схватити крајње озбиљно. Ове резерве не припадају Каликсту Ортеги (председнку централне банке), већ припадају Венецуели", рекао је у парламенту.
Мадурова влада није се оглашавала овим поводом.

Русија је главни кредитор Мадура и снабдевач оружјем, а руска компанија Росњефт је инвестирала велика средства у нафтна поља Венецуеле.
АП наводи и да је ово први пут да је авион ове руске компаније која иначе саобраћа по унутрашњости Русије и југоисточној Азији, слетео у Венецуеле.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести