ЗАПАДНИ  БАЛКАН  Улазак у ЕУ само кроз убедљиве резултате у владавини права

БРИСЕЛ: Поштовање и примена владавине права су основни елементи приступања земаља Западног Балкана јер је и сама ЕУ заснова на владавини права, порука је заједничке дебате Одбора за слободе, правду и унутрашња питања и Спољнополитичког одбора Европског парламента.
Evropski parlament  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Фото: EPA/OLIVIER HOSLET

”Државе које желе да поднесу захтев за чланство у ЕУ морају да задовоље услове поштовања и промовисања заједничких вредности што укључује владавину права”, каже генерални директор за проширење у Европској комисији Кристијан Данијелсон.

Данијелсон је током дебате о ”Улози владавине прва у приступном процесу” у Европском парламенту оценио да грађани Балкана желе да живе у државама које су просперитетне, где је владавина права снажна, корупција искорењена, правосудни ситем независан и ефикасан и где се демократске промене дешавају кроз фер и слободне изборе.

”Значајан напредак јесте постигнут и у области реформи и у превазилажењу разарајућих последица ратних конфликата у региону. Истовремнео ни један од партнера из региона није близу испуњавању свих услова за чланство”, каже Данијелсон.

Он напомиње да је неопходно учинити још много напора како би се оснажила демократија и спровеле убедљиве реформе владавине права на Западном Балкану. Данијелсон је навео да је у политици проширења дошло до промена током претходних година и да ЕУ сада фокус држи на поглављима 23 и 24 која се управо односе на владавину права и слободе.

”Фокус на владавини права је повезан са кључним вредностима ЕУ и постао је кичма политике проширења”, објашањава Кристијан Данијелсон.

Он оцењује да ангажман ЕУ са земљама Западног Балкна никада није био интензиван као данас као и да је процес приступања ригорознији и свеобухватнији у односу на раније.

”Врата Уније су отворена, али приступање није бланко чек већ захтева рационални избор који подразумева дубоки процес трансформације”, закључио је Данијелсон. 

Председник Венецијанске комисије Ђани Букикио каже да поштовање и примена владавине права морају бити кључни услови у процесу одлучивања да ли је нека земља спремна да постане чланца ЕУ. Он наглашава да је у питању ”тешка одлука” јер је ситуација ”ретко црна или бела”.

"ЕУ мора да погура земље кандидате да направе што је више могуће напретка у области владавине права. Са друге стране, перспектива чланства мора да остане веродостојна како се земље не би обесхрабриле у својим напорима”, каже Букикио.

Став председника Венецијанске комисије да власти у кандидатским земљама не би требало да реформишу своје правосуђе због ЕУ већ првенствено због добробити свог народа дели и председник Одбра за сарадњу са Србијом у Европском парламенту Едуард Кукан. Кукан је на заједничком састанку Спољнополитичког одбора и Одбора за цивилне слободе, правду и унутрашња питања Европског парламента оценио да се у неким аспектима демкратског управљња и владавине права види и назадовање на Западном Балкану. Он је још једном подсетио земље кандидате који су критеријуми одлучујући за улазак у ЕУ.

”Стабилност институција, демократија, владавина права, људска права и поштовање и заштита мањина. Без јасног и мерљивог резулата у овим областима не може се ићи напред”, закључио је Кукан.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести