Закон о већој контроли интернета ступио на снагу у Русији

МОСКВА: Закон који уводи већу контролу на интернету ступио је на снагу у Русији, упркос забринутости да би га влада могла користити да утиша своје критичаре.
kompjuter, pixabay.com
Фото: pixabay.com

У теорији, закон о "сувереном интернету" даје званичницима широка овлашћења за ограничавање саобраћаја на руском интернету, пише ББЦ.Кремљ тврди да ће закон побољшати сајбер безбедност, а да корисници неће приметити никакве промене.Критичари се, пак, плаше да ће Кремљ покушати да створи интернет "фајервол" (заштитни зид који контролише проток података) сличан ономе у Кини.

Стручњаци кажу да је нејасно како се законска овлашћења могу користити или колико се ефикасно могу применити, с обзиром на технолошке изазове и велике трошкове.Кремљу закон пружа могућност да у хитним случајевима искључи везе унутар Русије или са светским вебом. На влади је да одлучи шта представља претњу и које акције треба предузети.

Законом се од добављача интернетских услуга тражи да инсталирају мрежну опрему која може да идентификује извор промета и филтрира садржај. У пракси ће то омогућити надзорнику телекомуникација "Роскомнадзор" да буде ефикаснији у блокирању сајтова.

Русија покушава да усмери веб промет и податке у земљи кроз тачке под контролом државе, смањујући ослањање на стране сервере над којима има мању контролу. Присталице овог потеза кажу да је то заштита система од напада из иностранства.

Америчка обавештајна служба саопштила је да је Русија користила интернет да би се мешала у америчке председничке изборе 2016. године, што Москва негира.

У марту су хиљаде људи протестовале у Москви против овог закона.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести