Заев: Сваки грађанин ће моћи да гаји канабис за личну употребу

СКОПЉЕ: Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да ће у тој земљи сваки грађанин моћи за личну употребу да гаји два до три стабала канабиса, преноси портал Плусинфо.
zaev
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Заев је у македонском Собрању одговарајући на посланичко питање рекао да ће са легализацијом и декриминализацијом канабиса отворити могућност да сваки грађанин за своју личну употребу моћи да гаји одређену количину канабиса.

"Наш став је јасан по овом питању. Неће бити привилегија само за богате да инвестирају, циљ је да се омогући сваком грађанину да може да гаји два до три стабла под контролом агенције што је и предвиђено законом како би могао да је користи за личну употребу или да делегира некој компанији да уместо њега гаји. И свако стабло ће бити обележано посебним бројем због контроле", рекао је Заев.

Он је поновио да се са легализацијом марихуане отварају и економски потенцијали за развој одређених привредних грана.

"Легализација марихуане у држави има коначан циљ да развије угоститељство и туризам и све услужне делатности који дефинитивно веома мало учествују у БДП, односно око четири одсто", навео је Заев.

У Холандији, додао је он, услужне делатности учествују са више од 60 одсто БДП, а у другим земљама 25, 35, или 45 одсто.

Заев је такође рекао да су искуства показала да у свим земљама у којима је коришчење марихуане легализовано, коришчење хероина, кокаина и других тешких дрога опало од 30 до 50 одсто.

Заев: Очекујем да Бугарска призна македонски народ и језик

СКОПЉЕ: Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је данас да потписивање Споразума о пријатељству са Бугарском није била грешка, већ права ствар за земљу и поручио да очекује од Бугарске да призна македонски народ и језик "без икаквих резерви и уцена".

Заев је, обраћајући се у парламенту, назвао потписани Споразум о пријатељству историјским чином који је био користан за државу.

""Не, не верујем да је то грешка, већ управо супротно - права је ствар за земљу да склапа такве споразуме, тражећи решења као гаранције за наш европски пут, што је наше стратешко опредељење, али је и у интересу људи да се граде пријатељства и избегавају свађе", рекао је Заев одговарајући на питања у Собрању.

Он је нагласио да македонски идентитет и македонски језик "никада нису били и неће бити за преговарачким столом", јер је реч о, како је навео, праву на самоодређење и европским вредностима, преноси МИА.

"Очекујем да ће Бугарска јасно признати македонски народ и македонски језик без икаквих резерви и уцена, баш као што то раде пријатељи", рекао је Заев.

Заев сматра да би поништавање споразума или одредби "само вратило земљу и њене грађане у балканску мочвару безнађа, недостатка мотивације и изгледа".

"Изразом ''заједничка историја'' гради се пријатељство и европска будућност. То укључује нашу македонску историју и бугарску историју. Можемо градити будућност кроз то", поручио је Заев.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести