Заев: Мешање Бугарске недопустиво

СКОПЉЕ: Мешање једне земље у унутрашње ствари друге је недопустиво, поручио је данас премијер Северне Македоније Зоран Заев коментаришући изјаву бугарског председника Румена Радева да ће тражити од својих служби да „предузму благовремене мере за адекватну заштиту права Бугара у суседној Северној Македонији“.
zaev
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

“То је наведено у Уговору о пријатељству, добросуседству и сарадњи са Бугарском. Немам проблема са самоопредељењем људи, а наш председник, Влада и Парламент су на располагању да одговоре на свако питање било које неправде према било ком грађанину, рекао је Заев, преноси северномакедонска агенција МИА.

Он је додао да се “нада се да је реч о информативном састанку о прикупљању информација о грађанима бугарске националности”.

Заев је указао на то да се у преговорима који су у току иде корак даље у смислу немешања у погледу мањина, јер се о тим правима одлучује преко Савета Европе, суда Савета Европе.

Такође је одлучно негирао да су грађани у Северној Македонији нападнути јер се изјашњавају као Бугари, подвлачећи да сви грађани у земљи имају једнака права.

„Ово је мултиетничка земља, ми једнако поштујемо свачија права, чак и права најмањих заједница у земљи. У потпуности поштујемо свачија права, јер се у нашој земљи све своди на грађанска права, једнака права и наравно једнаке обавезе“, приметио је Заев.

Поред тога, премијер је властима у Софији послао поруку да не реагују на инсинуације или дезинформације.

„Ми смо чланице НАТО-а, савезници смо, не требају нам никакве обавештајне службе или посебне службе за утврђивање права грађана“, истакао је Заев.

Његов став дели и председник Северне Македоније Стево Пендаровски, који је изјавио да је “крајње необично и нерегуларно да председник државе чланице НАТО-а подстиче специјалне службе да предузму мере у вези са наводним кршењем права држављана који живе у другој држави чланици НАТО-а”.

Реакција бугарског председника, саопштено је из канцеларије Пендаровског, крши основни принцип у међународној политици, а то је принцип немешања у унутрашње послове других земаља.

Председник Бугарске Румен Радев састао се јуче с начелницима бугарских служби безбедности и потпредседницом Илијаном Јотовом и затражио да се предузму благовремене мере како би се заштитила права Бугара који живе у расејању, посебно у Северној Македонији.

Састанак је сазван након што је кабинет председника Бугарске примио писмо из културног центра "Иван Михајлов" у Битољу у којем се наводи да се грађанима Северне Македоније "често крше права" само због тога што се изјашњавају као Бугари, преноси агенција МИА.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести