Вулкан Агунг прети, евакуисано око 100.000 становника Балија

БАЛИ: Око 96.000 људи напустило је подручје у близини вулкана Агунг на Балију, из страха да би могло да дође до ерупције вулкана Агунг, саопстили су данас безбедносни званичници.
Vulkan Agung, Bali foto: AP Photo/Firdia Lisnawati
Фото: AP Photo/Firdia Lisnawati

Према речима портпарола Агенције за миграције у несрећама Сутопа Пурва Нугроха, шансе да дође до ерупције вулкана су веома велике."Међутим, не можемо да предвидимо када ће се то догодити", додао је Нугорхо, пренео је АФП.

Портпарол Агенције за миграције у несрећама је рекао да повећана сеизмичка активност вулкана указује да магма наставља да се креће према површини.Индонежанске власти припремају се и да преусмере летове на 10 аердорома на острву, уколико дође до ерупције, пренео је Ројтерс. 

Министар саобраћаја Буди Карја изјавио је да ће тих 10 аеродорма служити као алтернатива уколико аеродорм Нгурах Раи буде затворен.Власти су прогласиле највиши степен упозорења због огромног повећања сеизмолошких активности, упозоравајући да би ерупција на популарном туристичком острву могла бити неизбежна.

Како се наводи, забележено је подрхтавање тла, а лава је почела да излази на површину.Последња ерупција вулкана Агунг десила се 1963. године, када је погинуло око 1.000 људи.Вулкан Агунг налази се на 3.000 метара надморске висине, у источном делу Балија.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести