Ведрана Рудан о Дану победе: Благо погинулима

ЗАГРЕБ: Многобројним реговањима на изјаве и понашање хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, током обележавања Дана победе и 24. годисњице војно-поицијске акције Олуја, предружила се текстом и књижевница Ведрана Рудан, која каже да је “благо погинулима”.
vedrana rudan
Фото: Tanjug (jutjub/pritndskrin)

Благо погинулима. Сами би се данас упуцали, многи то и чине, кад би видели на какав су олтар положили свој једини живот, написала је Рудан у тексту под насловом “Пијана Колинда”, објављеном на њеном блогу.

За највећи егзодус Срба од Другог светског рата, током војно-полицијске акције Олуја 1995, Рудан каже да је последица договора који су, како наводи, Милошевић и Туђман постигли по диктату Америке.

И би тако. Одоше Срби из Хрватске, пешке, аутом, већина на трактору. Занемарив број их је остао у својим кућама и сачекао херојску, хрватску војску. Неки су дочек преживели, многи су завршили у бунару или су добили метак, пише Рудан.

Додаје да су страдали и хрватски војници којима је речено да ће операција Олуја помоћи да “најзад и заувек будемо своји на своме”. 

Према њеним речима, грандиозна “прослава Победе” и ове је године позитивно узнемирила народ. 

Махало се заставама, пило и певало и урлало како смо за Дом спремни. Може ли Народ изван себе од радости завијати, а КГК (Колинда Грабар Китаровић) све то са стране хладно гледати и наша КГК је Народ. Зато је у Книну одржала говор на неколико непознатих и познатих језика и запевала с Клапом Св. Јурај Хрватске ратне морнарице..., навела је она.

Описујући тај наступ хрватске председнице, Рудан каже да је Колинда Грабар Китаровић “развалила уста”, те да су сви на порталима могли да виде њене крајнике и да, како каже, чак чују и њен гласић...

Цитирајући бившег председника Иву Јосиповић, који је за наступ председнице рекао да се “многи питају није ли том говору претходила конзумација алкохола”, Рудан пита “какве везе с пијанством има госпођин спонтани, хрватски, енглески, раздрагани, домољубни, олујни наступ”?

Криво, криво, криво. КГК није алкохоличарка. Пијанци су људи који имају здравствени проблем, њих треба послати на лечење. Ко то каже, ко то лаже да би КГК требало лечити?, пита даље Рудан и констатује да “стање председнице није болест”.

"Жена (Китаровић)" се, према Рудан, понаша онако како “Народ заслужује”.

КГК је здрава. Ми смо болесни, закључила је Рудан.

xaxa
07.08.2019 • 18:51
kako kaže narod, za dobrim konjem se prašina diže. ovo dvoje jako dobru reklamu praviju kolindi. a da toga nisu ni svesni.
EUR/RSD 117.5762
Најновије вести