Украјина осуђује Путинову посету Криму и отварање моста

БЕОГРАД: Министарство спољних послова Украјине изражило је протест руској страни због, како наводе, неуговорене посете председника Русије Владимира Путина Криму и отварања саобраћаја на железничком делу такозваног "Кримског моста".
putin
Фото: Tanjug (Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP)

У саопштењу украјинске амбасаде у Србији се наводи да је Путин посетио привремено окупирану Аутономну Републику Крим и отворио за саобраћај мост кроз Керчански мореуз, који је, додају, руска страна изградила без сагласности Украјине грубо кршећи међународно право, укључујући Конвенцију УН о поморском праву.

Украјина наводи да посете руских званичника Криму, изградња моста, као и било које друге акције ни на који начин не могу променити статус Аутономне Републике Крим и града Севастопоља, као саставног дела територије Украјине у њеним међународно признатим границама.

"Ни Украјина, као што ниједна цивилизована држава на свету, не признаје покушаје Кремља да легитимишу анексију дела суверене територије Украјине", истичу у саопштењу.

Путин је јуче пустио у саобраћај железнички мост између Русије и Крима.У саопштењу се такође наводи и да Украјина следеће године планира да прошири дипломатску присутност на западном Балкану.

Та земља планира да отвори амбасаду у Албанији до краја 2020. године и подсећа да тренутно на Западном Балкану има амбасаде у Србији, Северној Македонији и Црној Гори, док је дипломатско присуство у Сарајеву осигурано на нивоу одељења једне од амбасада Украјине.

Истиче се и да Украјина не признаје косовску самопроглашену независност и не признаје косовске институције као законске органе власти независне државе.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести