У Идлибу углавном мирно од поноћи када је ступило примирје

АМАН: После постизања споразума о примирју који је у поноћ ступио на снагу у сиријској провинцији Идлиб током ноћи било је углавном мирно и ниједна страна није озбиљно кршила примирје, преноси Ројтерс позивајући се на мештане и опозиционе изворе.
Idlib Foto: AP Photo/Hassan Ammar
Фото: AP Photo/Hassan Ammar

Председник Русије Владимир Путин и турски председник Реџеп Таип Ердоган, постигли су јуче у Москви споразум о прекиду ватре који је у поноћ ступио на снагу.Очевици су потврдили да је у провинцијама Алепо и Идлиб и током ноћи било спорадичне размене ватре из пешадијског наоружања и минобацача између сиријских снага и иранских паравојних формација.

У другим деловима Идлиба, пуцњава је утихнула, кажу мештани, а опозициони политичар Ибрахим ал Идлиби је и сам потврдио да је током ноћи било уголавно мирно и да ни једна страна није озбиљно кршила споразум.

"Сви су упозорени да би кршење споразума о прекиду ватре с било које стране било позив за непосредан ватрени одговор. Ово је веома крхко примирје", упозорио је ал Идлиби.

Сиријски државни медији нису извештавали о московском споразуму, а опозиција сумња да ће примирје потрајати јер није испуњен главни турски захтев да се сиријске снаге повуку на линије безбедне зоне у Идлибу дефинисане руско-турским споразумом постугнутим у Сочију још 2018. године.

Овога пута, у Москви је договорено да се успостави безбедносни коридор дуж аутопута М4 који повезује исток и запад Идлиба, као и да се од 15. марта успоставе заједничке патроле на овој саобраћајници.

Успостављање контроле над аутопутевима северозапада Сирије, које су најважније саобраћајне артерије у Сирији, одавно је приоритетни задатак у војној кампањи коју подржава Русија с циљем да се ублаже ефекти санкција које нагризају сиријску економију.

"Оно што смо чули са самита у Москви није нас охрабрило. Нико није ни споменуо безбедне зоне за повлачење људи који су били приморани да напусте своје куће. Где ће они да иду ? Ти људи никада неће пристати да иду на подручја која контролише сиријска влада", каже Ахмад Рахал, бивши генерал сиријске војске који пребегао на страну опозиције.

Према подацима УН због офанзиве сиријске владе скоро милион људи је напустило своје домове, што је највећи егзодус у последњих 9 година. Због оружаних оружаних сукоба само у последња три месеца, око милион људи избегло из својих домова.

"Ово је оскудан резултат ако се упореди са масивним гомилањем турских снага дуж граница и унутар Сирије", констатује Рахал поводом тврдњи опозиционих извора да је Турска распоредила више од 15 хиљада војника како би у Идлибу спречила даљу офанзиву сиријских снага које подржава Русија.

Јуче је Ројтерс известио да је Турска извела напад дроном на снаге владе у Дамаску, непосредно пре постизања споразума у Москви.

У том нападу је уништена војна опрема и наоружање и, како се наводи у саопштењу Анкаре, "...неутрализовани" су припадници сиријских оружаних снага.

Напад је изведен у поподневним часовима, а у саопштењу турског министарства одбране се прицизира да су у нападу дроном уништена два артиљеријска оруђа, две ракетна лансера, као и да је погунуо 21 припадник сиријских оружаних снага.

Према сопштењу турског минисрства одбране, напад је изведен као одговор на сиријски напад по турским положајима.

 

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести