У Брисел стигао нови захтев за хапшење Пуџдемона

БРИСЕЛ:  Белгија је данас трећи пут примила Европски налог за хапшење бившег каталонског лидера Карлеса Пуџдемона од шпанског Врховног суда, изјавила је портпаролка тужилаштва у Бриселу.
Protesti u Barseloni Foto: AP Photo/Francisco Seco
Фото: Protesti u Barseloni Foto: AP Photo/Francisco Seco

Портпаролка је објаснила да је захтев стигао на шпанском језику, али по закону он мора да буде написан на једном од три национална језика Белгије, или на енглеском, због чега ће Шпанија послати нови захтев наредне недеље, преноси Ројтерс.

"Узимајући у обзир комплексност захтева и два претходна захтева против Пуџдемона, случај ће захтевати детаљну судску анализу", рекла је она.

Портпаролка је објаснила да ће бити потребне недеље да се донесе одлука, наводећи да је главни проблем за локалне власти да ли је пресуда за побуну правно призната у Белгији.

Према њеним речима, белгијски судови руководили су се истим критеријумима и када су одбили претходна два захтева за изручење Пуџдемона.

Претходни захтеви одбијени су 2017. и 2018. године.

Пуџдемон се налази у добровољном егзилу у Белгији од 2017. године, након референдума одржаног у Каталонији на коме су сепаратисти тражили отцепљење те Покрајине од Шпаније.

Шпански суд је референдум прогласио нелегалним, а због његовог организовања девет каталонских сепаратиста је у понедељак осуђено на затворске казне од девет до 13 година, троје је ослобођено, а шесторо, предвођено Пуџдемоном, налазе се у егзилима у Белгији, Шкотској и Швајцарској.

 

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести