У Африци гори више пожара него у Амазонији, али нису штетни

ДАКАР: Док свет са стрепњом прати велике пожаре у Амазонији, на сателитским снимцима НАСА види се далеко већи број пожара на афричком континету.
1
Фото: NASA

НАСА је Африку прозвала "ватреним континентом", јер на њему гори 70 одсто свих пожара у свету, као и да је број пожара константан из године у годину, преноси АП.

Иако је француско председник Емануел Макрон рекао да разматра да покрене међународну кампању да би се помогли подсахарској Африци у борби против пожара, стручњаци сматрају да је тамошња ситуација другачија него у Бразилу и не представља проблем, иако у будућност може да представља претњу.

У Анголи бесни три пута више пожара него у Бразилу, а према снимцима НАСА, у Анголи је актуелно 6.000 пожара, у Конгу 3.000, а у Бразилу 2.000.

Према речима професорке Сали Арчибалда са Универзитета у Јоханезбзргу, у Анголи и Конгу доминирају пожари у ретко пошумљеним саванама и на пољима малих фарми, због чега изазивају мање бриге.

Пожари у савани пуштају угљен диоксид, али за годину дана трава ту израсте и упијају више угљен диоксида.

"Пожари могу да захвате и шуме, али се обично зауставе на граници", рекла је Арчибалд и додаје да је главна порука да у Африци има доста пожара, али то није тако лоше и може да буде добро за екологију.

Истраживач НАСА Нилс Андела рекао је да су пожари у савани обликовали афрички крајолик 1.000 година.

"Пожари се често користе у пољопривредне сврхе, на пример да се крајолик одржи на отвореном, а понекад и као део промене култивације", рекла је она.

Европска свемирска агенција проценила је да 25 до 35 одсто емисија гасова са ефектом стаклене баште, потичу од такозваног сагоревања биомасе, што укључује и пожаре који су намерно потпаљени да очисте земљу за пољопривреду, као и да се већина тих пожара дешава у Африци.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести