Три услова Меркелове за одлагање Брегзита

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел поставила је данас три услова за одлагање изласка Велике Британије из Европске уније, до којег ће највероватније доћи. 
angela merkel EPA FOCKE STRANGMANN.jpg
Фото: EPA (FOCKE STRANGMANN)

Обраћајући се немачким посланицима неколико сати пре састанка лидера ЕУ у Бриселу, на којем би требало да буде донета одлука о томе да ли ће Британији бити одобрен захтев за одлагање Брегзита, Меркел је рекла да Унија има очекивања од Лондона. 

Додала је да би волела да лидери ЕУ на данашњем састанку одобре одлагање Брегзита, али и обезбеде да Брегзит може брзо да се спроведе када Лондон донесе одлуку. 

Меркел је нагласила да институције ЕУ морају да наставе да функционишу несметано и да Британија мора да учествује на изборима за Европски парламент крајем маја. Истакла је и да мора и да постоји спремност Лондона на "конструктивно учествовање" у доношењу одлука, преноси АП. 

"Ово је историјска одлука. По први пут, једна земља напушта ЕУ. Како ћемо гледати на ово питање за пет или десет година?", упитала је Меркел посланике. 

Немачка канцеларка сматра да би требало продужити Брегзит за неколико месеци, али не развлачити цео процес, преноси Ројтерс. 

"Тако да, ако је Британија донела своју одлуку, онда до изласка може одмах да дође", поручила је Меркел додајући да не сматра да лидери ЕУ неће успети да постигну договор због разлика које постоје између Француске и Немачке.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести