Трамп прети Европи царинама на аутомобиле због Ирана

ВАШИНГТОН:  Америчка администрација запретила је да ће увести царинску таксу од 20 одсто на увоз аутомобила из Европе, ако Велика Британија, Француска и Немачка званично не оптуже Иран за кршење нуклеарног споразума из 2015. године, пренео је Вашингтон пост изјаву неименованог европског званичника.
b
Фото: pixabay.com

У тексту се подсећа да су те три земље у утрорак покренуле механизам за решавање спора, који би могао да доведе до званичне оптужбе против Техерана за кршење услова споразума и до обнављања укинутих санкција Уједињених нација.

Иран је критиковао тај потез, називајући га стратешком грешком.

Лист наводи да није јасно да ли су претње потребне, с обзиром на то да су три државе недељама уназад најављивале да покрену механизам.

Иако је амерички председник Доналд Трамп и раније упућивао претње уводењем царине на увоз аутомобила из Европе, његова намера је била да обезбеди боље услове за Вашингтон у америчко-европским трговинским односима, а не да мења европску спољну политику, преноси Ројтерс.

Иран је постепено почео да смањује поштовање одредби нуклеарног споразума након што се амерички председник Доналд Трамп у децембру 2018. године једнострано повукао из споразума и увео нове санкције Техерану.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести