Трамп фаворит републиканаца за изборе 2024.

ВАШИНГТОН: Да се данас одрже унутарстраначки избори, Доналд Трамп би био јасни фаворит за републиканског кандидата за председника САД 2024. године, показују резултату анкете Политико-Морнинг Консулта.
donald tramp, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

Резултати су објављени данас, три дана након ослобађајуће пресуде Трампу на његовом другом суђењу за импичмент, под оптужбом за подстицање побуне у америчком Капитолу 6. јануара, преноси Гардијан.

Међу републиканским гласачима, 59 одсто је рекло да жели да Трамп игра истакнуту улогу у њиховој странци, што је запањујућих 18 поена више у односу на последњу такву анкету, спроведену после нереда на Капитолу. Нешто нижи број, 54 одсто, рекао је да ће подржати Трампа на предизборној листи.

Десетине хиљада републиканаца напустило је странку након побуне на Капитолу 6. јануара, а већина Американаца рекла је другим бирачима да би волела да Трамп буде прогнан из политике.

Иако ће 45. председник до избора 2024. имати 78 година, моћи ће да се кандидује поново ако одлучи, након што је избегао забрану обављања председничке функције након гласања Сената са 57 према 43.

Трампов потпредседник Мајк Пенс заузео је друго место у анкети Политико-Морнинг Консалта, са 12 одсто.

Доналд Трамп Млађи поделио је треће место са шест одсто са Ники Хејли, бившом гувернерком Јужне Каролине и амбасадорком у УН која је покушала да се дистанцира од Трампа још од нереда на Капитолу.

Мит Ромни, кандидат републиканаца за 2012. годину, а сада сенатор из Јуте, који је два пута гласао за осуду Трампа због оптужби за опозив, освојио је четири одсто у новој анкети. Тед Круз из Тексаса, један од сенатора који је подржао Трaмпов покушај да поништи пораз на изборима, добио је три одсто.

EUR/RSD 117.5638
Најновије вести