Трамп беснео на Џонсона због Хуавеја

ЛОНДОН: Амерички председник Доналд Трамп био је изузетно бесан током телефонског разговора са британским премијером Борисом Џонсоном, с којим је разговарао о Џонсоновој одлуци да одобри кинеској компанији Хуавеј ограничено учешће у развоју националне 5Г мобилне мреже, пише данас Фајненшел Тајмс.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/ Evan Vuči)

Како наводи лист, позивајући се на неименоване званичнике у Лондону и Вашингтону, Трамп је био буквално разјарен током разговора прошле недеље пошто је Џонсонова влада саопштила да Хуавеј може да има ограничену улогу у развоју 5Г мреже, упркос упозорењима Трампове администрације, преноси Ројтерс.

ФТ додаје да је један неименовани извор, упознат са садржајем разговора 28. јануара, рекао да је Трамп био ектремно бесан, док је други истакао да је разговор био "веома тежак" и да су британски званичници били шокирани Трамповим тоном.

Из кабинета Џонсона, упитани да прокоментаришу извештај ФТ-а, поручили су да немају шта да додају на саопштење које је објављено убрзо након разговора двојице лидера.

"Премијер је истакао значај сарадње земаља које слично размишљају на диверзификацији тржишта и слому доминације малог броја компанија", наведено је у саопштењу.

Бела кућа се за сада није огласила о овом питању.

Британија је прошле недеље одобрила Хуавеју ограниченичено учешће у изградњи националне 5Г мобилне мреже, чиме се успротивила глобалним покушајима Сједињених Држава да кинески технолошки гигант буде искључен из развоја телекомуникација наредне генерације на Западу.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести