Тајландски дечаци у видео снимку поручују да су добро

БАНГКОК: Тајландске власти објавиле су данас видео-снимак на којем недавно спасени дечаци из болнице поручују да се осећају добро.
tajland decaci, tanjug ap
Фото: Tanjug (Chiang Rai Prachanukroh Hospital via AP)

На снимку који је направљен у петак, а објављен данас на конференцији за новинаре, види се да дечаци и даље носе хируршке маске како не би задобили инфекцију, али лекари најављују да ће их ускоро скинути.

Министар здравља Пијасакол Саколсатајатом који је водио конференцију у болници у Чјанг Рају рекао је да се очекује да свих 12 дечака и њихов тренер буду отпуштени у четвртак.

"Свих 13 особа је физички снажно. Када је реч о инфекцијама, лекарским прегледима је у првим данима утврђено да неки имају мању упалу плућа, али сада је све у реду", рекао је Пијасакол. Такође се неколико њих опоравило од мањих инфекција плућа и средњег уха.

Већина дечака снимљена је како седе на болничким креветима, делују опуштено и започињу своје кратке изјаве традиционалним тајландским поздравом рукама склопљеним на грудима, а неки су подигли и два прста у знак победе илли десни палац.

"Здраво, моје име је Бив. Добро сам. Желим да се захвалим свима који су бринули", рекао је 14-годишњи Екарат Вонгсукчан који је подигао обе руке заузевши боксерски победнички став, док се у соби зачуо смех.

Сви дечаци захвалили су се за подршку која им је пружена претходних дана, преноси Ројтерс. 

На питање камермана шта воле да једу они одговарају - "благо куване свињске ногице са пиринчом, пржена хрскава свињетина, печена црвена свињетина, суши, шницла".

Адул Самон, 14-годишњи избеглица пореклом из Мијанмара који је и један је од многих ученика за које се каже да су без домовине, рекао је на тајландском а затим и на енглеском: "Здраво, ја сам Адул. Сада сам добро. Пуно вам хвала".

Он је можда најпознатији од ових дечака, јер је његово знање енглеског језика било кључно током комплиоване операције спасавања.

Министар здравља каже да је ментално здравље дечака данас добро.

"Иако ће за који дан отићи из болнице, они још нису довољно јаки као здраве особе, већ треба да се одмарају и јачају здравље и тело", рекао је он.

У саопштењу из болнице каже се да дечаци настављају да се опорављају, али да остају подложни инфективним болестима. 

Да би избегли ментални стрес, требало би наредних месец дана да проводе само са породицом и пријатељима, избегавају сусрете са медијима који би могли да изазову симптоме поремећаја и посттрауматски стрес, наводе лекари.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести