Тајланд: Спасиоци у трци с временом, има ли наде за дечаке?

БАНГКОК: Тајландски спасиоци воде трку с временом покушавајући да из пећине, где је 12 дечака са тренером заробљено већ 10 дана, испумпају што је више могуће воде да би уз што мање ризика могли да их извуку напоље, саопштили су данас званичници.
Dečaci zarobljeni u pećini na Tajlandu foto: Royal Thai Navy Facebook Page via AP
Фото: Royal Thai Navy Facebook Page via AP

После неколико дана сувог времена, очекују се нове падавине, а самим тим би могло да дође до повећања нивоа воде у пећини, што представља нову претњу за заробљене дечаке.Према речима ватрогасца, поједини делови пролаза који води до места где су дечаци пронађени, потпуно су поплављени, тако да је за сада једини начин да изађу - роњење.

"Оно што нас највише брине је време. У трци смо с временом, а сада смо у трци и са водом", рекао је новинарима локални званичник Наронгсак Осатанакорн, пренео је ББЦ.Наронгсак је навео да се разматра могућност да се дечаци извуку уз помоћ појасева за спасавање.У пећини су инсталиране и телефонске линије које тек треба да стигну до дечака који би тада могли да разговарају са члановима породице.

Наводи се и да је нови телефон донесен у пећину, јер је претходни упао у воду и престао да ради.Наронгсак је рекао да су тајландске морнаричке "фоке" задужене да направе план за извлачење дечака и процене ризика.Да ли ће свих 13 бити извучени истовремено, зависи од њиховог стања, казао је Наронгсак, преноси АП.

Званичници су за то да се дечаци извуку што је пре могуће, с обзиром на најављене нове падавине које ће засигурно довести до повећања нивоа воде у пећини и отежати или чак потпуно онемогућити пролаз у појединим деловима.Тајландска морнарица је јуче на Фејсбуку објавила је два нова снимка на којима су приказани припадници "фока" који третирају лакше повреде на стопалима и ногама дечака, а неки од дечака се смешкају на шале које збијају припадници те морнаричке јединице.

Други дечаци су спавали покривени топлим ћебадима, види се на снимку.Дечаци и њихов тренер пронађени су живи у пећини на Тајланду, девет дана након што су у њој нестали услед поплаве, исцрпљени су и имају мање повреде, а преживели су тако што су пили воду која је капала са сталактита.

Спасилачки тимови на Тајланду у понедељак су пронашли 12 дечака, од 11 до 16 година старости, и њиховог 25-годишњег фудбалског тренера, који су 23. јуна ушли у пећину Там Луанг.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести