Суђење за опозив Трампа у Сенату следеће недеље?

ВАШИНГТОН: Представнички дом америчког Конгреса гласаће данас да се резолуција, која садржи формалну оптужницу против Доналда Трампа, проследи Сенату, чиме се отвара пут да почне суђење председнику САД у горњем дому Конгреса.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vuči)

Лидер републиканске већине у Сенату Мич Меконел најавио је да би суђење могло да почне у уторак 21. јануара, а неки прелиминарни кораци могли би да се обаве до краја ове недеље.

Представнички дом у децембру је гласао за опозив Трампа, под оптужбом да је злоупотребио положај тако што је одобрену војну помоћ користио као средство притиска на Украјину да отвори истрагу против његовог демократског противника Џоа Бајдена и да је опструисао Конгрес, подсећа Глас Америке.

После састанка демократа у Представничком дому иза затворених врата, председавајућа Ненси Пелоси најавила је да ће именовати тим демократских чланова Конгреса, такозваних "менаџера", који ће изнети оптужбе против председника на суђењу.

"Следећи корак је једноставан. Сенат треба да одржи праведно суђење", сматра демократски конгресмен Хаким Џефрис.

Пелоси је скоро месец дана одлагала слање резолуције о опозиву у Сенат, у неуспешном покушају да наведе републиканског лидера у том телу Мича Меконела да пристане да укључи сведочења нових сведока.

Меконел, који је обећао да ће се координисати са Белом кућом, оценио је да је случај демократа "слаб" и да није задатак Сената да поново отвара истрагу.

"Ако је постојећи случај снажан, нема потребе да судија и порота поново отварају истрагу. Ако је постојећи случај слаб, демократе у Представничком дому није требало да опозову председника", навео је он.

Ненси Пелоси саопштила је да ће грађанима Америке бити јасно да је покушај Сената да почну суђење без сведока и докумената - обично политичко заташкавање.

Председник Трамп, који пориче све оптужбе као "чисто политичке", позива републиканске сенаторе да одбаце наводе из оптужнице Представничког дома и пре него што почне суђење.

Он је твитовао да би комплетно суђење дало, како каже, незаслужени кредибилитет "лажним оптужбама демократа”.

Ипак, неколико републиканаца наговестило је да неће подржати иницијативу да оптужбе против председника буду одбачене без одговарајуће процедуре у Сенату.

Потребан је само 51 глас да се сведоци приморају да сведоче током суђења.

Џон Болтон, председников бивши саветник за националну безбедност понудио је да сведочи ако добије обавезни позив - али је председник Трамп рекао да би могао да искористи своју извршну привилегију да га спречи.

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести