Судан: Извршен војни пуч, војска претресла Баширов штаб

КАРТУМ: Оружане снаге Судана саопштиле су данас да ће ускоро издати важно саопштење поводом дешавања у Хартуму и спекулација које су се појавиле у јавности да је извршен војни пуч у којем је ухапшен председник те земље Омар ел Башир.
sudan puc, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Hassan Ammar, File)

"Оружане снаге ће ускор издати важно саопштење", објавила је државна телевизија, преноси Ројтерс.

Та вест уследила је након вишемесечних протеста у тој земљи.

Испред министарства одбране и на главним путевима и мостовима распоређене су безбедносне снаге и војници, а телевизија Ал Арабија објавила је да је председник поднео оставку и да је ухапшено неколико министара, али за сада нема званичног обавештења.

Испред Министарства одбране окупили су се грађани који узвикују "Пао је, победили смо".

Башир је на власт дошао 1989. године након пуча, а четири године касније САД су њега и његову владу ставиле на листу спонзора терориста и увеле санкције.

Башир је оптужен и пред Међународним судом у Хагу због навода да је извршио геноцид у Дафуру током побуне у тој покрајини 2003. године.

Последња криза догодила се у тој земљи прошлог викенда када су грађани почели протест испред Министарства одбране где је и Баширова резиденција, а у сукобима који су избили пре два дана између демонстраната и војске убијено је 11 особа.

Војници у Судану претресли су данас штаб Исламског покрета суданског председника Омара ел Башира у Картуму, преноси Ројтерс.

Како се наводи, Исламски покрет је главна снага владајуће странке, а извори из владе наводе да је Башир поднео оставку и да су у току консултације о формирању прелазне владе.

Агенција АП преноси да је нејасно где се сада Башир налази и шта се тачно дешава, као и да су двојица високих званичника рекла да војска тренутно разматра како да формира прелазну владу.

Према речима сведока, војска је у Картуму заузела сва важна места од раних јутарњих сати, а на улицама су паркирана оклопна возила и тенкови.

На улицама су се окупили грађани који чекају раније најављено саопштење снага безбедности и поздрављају промену власти.

Како преноси Ројтерс, на радио станицама пуштају се војни маршеви и патриотске песме.

Ослобођени сви затвореници широм земље

Суданска национална обавештајна агенција и безбедносна служба објавила је данас да су из затвора пуштени сви политички затвореници широм земље.

То је објављено након што се у јавности појавила вест да је председник Омар ел Башир присиљен да поднесе оставку, а након што је провео три деценије на власти, преноси Ројтерс позивајући се на државну агенцију СУНА.

Раније данас медији су објавили да је Башир поднео оставку и да су преговори о формирању прелазне владе у току.

Окупљени грађани на улицама очекују најављено званично саопштење безбедносних служби.

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести