Столтенберг: Нисам за стварање војних јединица ЕУ

БРИСЕЛ: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг подржао је данас планове Европске уније да успостави заједничку одбрамбену политику, али је истовремено рекао да је против прављења војних јединица ЕУ за брзо деловање, јер би тако могло да дође до дуплирања савезничких операција.
n
Фото: Youtube Printscreen

Министри одбране држава Европске уније разматрају стварање "једница за хитно реаговање" које би имале 5.000 војника.

Министри ЕУ сматрају да је европском блоку потребно да реагује на конфликте ван својих граница, нарочито после хаотичног повлачења западних снага из Авганистана, пренео је Ројтерс.

"Поздрављамо ЕУ напоре када је реч о одбрани, али те снаге не могу заменити НАТО. Не треба се дуплирати НАТО, јер имамо јединствене снаге, а ограничене ресурсе", изјавио је Столтенберг за Ројтерс.

Покушаји ЕУ да створе тим за хитно реаговање заустављани су више од 10 година, иако је направљен 2007, када је створена јединица од 1.500 војника која никада није коришћена због несугласица око финансирања и различитих спољнополитичких становишта.

"Мислим да морате користити снаге на најбољи могући начин. ЕУ је имала војне јединице много година, али их није користила", додао је Столтенберг.

НАТО је створио Јединицу за хитно реаговање уочи припајања Крима Русији 2014. године, а САД су допринеле врхнуским војним средствима, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести