Шри Ланка: Одобрено ванредно стање због несташице намирница

КОЛОМБО, Шри Ланка: Парламент Шри Ланке одобрио је ванредно стање које је прогласио предсеник Готабаја Рајапакса, који је рекао да је та мера била потребна како би се контролисале цене хране и спречило прављење залиха у време када влада несташица неких основних намирница.
s
Фото: pixabay.com

Опозициони посланици рекли су да та мера није била потребна јер се и други закони могу користити за одржавање основних залиха, а ванредно стање се може злоупотребити како би се угушили критичари, пише АП.

Закон о ванредном стању омогућава властима да притварају људе без налога, одузимају имовину, улазе и претресају све просторије, суспендују законе и издају наредбе које се не могу преиспитивати на суду, а званичници који издају таква наређења су поштеђени било каквих тужби.

Председник Шри Ланке прогласио је ванредно стање 30. августа, а Устав захтева да га у року од 14 дана одобри парламент од 225 чланова, где владајућа странка има више од 150 места. Предлог је добио 132 гласа, док је 51 посланик био против.

Посланици владајућих странака рекли су да је ванредно стање проглашено само зато што друге опције не функционишу и да влада не намерава да га користи против противника.

Шри Ланка је током последњих 50 година већи била под ванредним стањем, пролазећи кроз две марксистичке побуне и вишедеценијски грађански рат.

Власти су често оптуживане да одредбе ванредног стања користе за сузбијање побуњеника.

Последњих недеља у земљи је дошло до несташице основних потрепштина, попут шећера, млека и гаса за кување. Влада тврди да сунесташице вештачки изазване, јер неки људи гомилају залихе.

Шри Ланка се такође суочава са девизном кризом изазваном падом туризма и извоза, заједно са великим отплатама кредита.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести