Спасиоци кроз шуму над пећином траже начин да извуку дечаке

БАНГКОК: Спасиоци крче данас пут кроз густу шуму стотинак метара изнад пећине у којој је већ скоро две недеље заробљено 12 дечака са фудбалским тренером, тражећи алтернативни начин да их извуку одозго, а пут Тајланда су кренули и инжењери специјализованих компанија Илона Маска.
tajland decaci
Фото: Tanjug (Tham Luang Rescue Operation Center via AP, File)

"Желимо да пронађемо пут до доле. Верујем да смо близу", рекао је Ројтерсу председник тајландског Института за инжењеринг Танес Вирасири, у импровизованом кампу за волонтере и медије надомак пећине Там Луанг, у близини северне границе Тајланда са Мјанмаром.

Спасиоци данас ужурбано траже начин да спасу дечаке имајући у виду прогнозирану дуготрајну кишу.

Хеликоптери се спуштају на зелена брда под бујним растињем изнад пећине, пружајући помоћ у изналажењу алтернативног начина за извлачење младих фудбалера из поплављене пећине.

Танесови инжењери раде заједно са војском на испитивању зоне за коју верују да је задњи део пећине, одрезујући крхке делове стена за које кажу да би се могле налазити на стотине метара од места на којем су дечаци заглављени.

"Првобитно смо разматрали могућност да овуда дечацима доставимо намирнице, али сада бисмо могли да ту опцију проширимо", рекао је Танес.

Чалонгчаи Чајакум, високи официр тајландске војске, рекао је да се спасилачки тим јуче спустио око 300 метара низ отвор на брду, али су наишли на ћорсокак.

Према његовим речима, 200 људи данас покушавају да на брду пронађу бољи отвор. 

Милијардер и предузетник Илон Маск данас је на Твитеру навео да су инжењери из његових компанија "Спејс икс" и "Боринг компани" на путу ка Тајланду како би видели да ли могу да помогну у спасавању.

Те компаније имају "модерни радар који продире кроз земљу" и који је "одличан за копање рупа" или, пак, технологију којом би могао да се прокопа "ваздушни тунел испод воде" којим би деца могла да прођу, рекао је Маск раније.

Раније данас, командант тајландских морнаричких снага "Фоке" које раде на спасавању младог фудбалског тима заробљеног у поплављеној пећини на северу земље, рекао је јутрос да је остала "ограничена количина времена" за извлачење дечака.

"Испрва смо мислили да дечаке можемо дуго да одржавамо у животу у пећини, али су се сада многе ствари промениле. Имамо ограничену количину времена", рекао је јутрос командат "Фока" Арпакорн Јуконгкаев на конференцији за новинаре, преноси АП.

Командат ронилачких снага није изнео више детаља кад је реч о спасавању 12 дечака, старости од 11 до 16 година, и њиховог 25-годишњег тренера из пећине у коју су ушли после тренинга 23. јуна.

Јуконгкавев је то рекао неколико сати након што је бивши припадник "Фока", који је радио на спасавању, изгубио свест док је ронио и касније преминуо.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести