Шпанија: Стварни број умрлих од короне за 60 одсто већи?

МАДРИД: Стварни број особа преминулих од КОВИД-19 у Шпанији могао би да буде за скоро 60 одсто већи од званичних 28.432, судећи према истраживању које је објавио "Ел паис".
Spanija
Фото: FoNet

У Шпанији у званичан број преминулих од КОВИД-19 су укључени само они пацијенти код којих је ова болест формално потврђена тестирањем, али не и они случајеви за које се сумња да су били заражени короном, али који никада нису били тестирани. Мали обим спроведених тестова на корона вирус, посебно по избијању пандемије, значи да би званичне бројке могле да буду мање од стварних података, као и у многим другим земљама.

Узимајући у обзир статистику по регионима за све случајеве за које се сумња или је потврђено да су преминули од корона вируса, "Ел паис" је дошао до цифре од 44.868 која би могла да представља стваран број особа које су преминуле од последица ЦОВИД-19. Уколико би се показало да су ови подаци тачни, то би значило да би Шпанија могла да се нађе на другом место по броју преминулих од короне у Европи, иза Велике Британије.

Цифре које је изнео "Ел паис" се отприлике поклапају са подацима Националног епидемиолошког центра и Националног центра за статистику, који детектује увећање стопе смртности поређењем броја смртних случајева широм земље са просеком.

Из шпанског министарства здравља нису били одмах доступни за коментар поводом ових података, пренела је агенција Ројтерс.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести