Шпанија: Санчес без подршке да формира владу

МАДРИД:  Лидер шпанских Социјалиста Педро Санчес није успео данас да добије подршку парламента да формира владу, али му остају још два дана да покуша да постигне договор са крајне левичарском странком Подемос како би обезбедио просту већину.
Premijer Španije Pedro Sančez  Foto: AP Photo/Alastair Grant
Фото: Педро Санчез прошао кроз „иглене уши” AP Photo/Alastair Grant

Санчесу, који је вршилац дужности премијера још од избора одржаних 28. априла, била је потребна апсолутна већина од најмање 176 гласова од 350, али није успео да је добије, пренео је Ројтерс.Он је данас добио 124 гласова "за", 170 је било "против", а 52 посланика су били уздржана.

Лидеру шпанских Социјалиста остаје друга шанса у четвртак када му је је потребна проста већина гласова.Све ће зависити од тога да ли ће Социјалисти и Подемос решити несугласице како би постигли споразум и обезбедили подршку мањих регионалних странака, наводи британска агенција.

Односи између две странке су били веома напети током протеклих неколико дана, али су обе стране навеле да желе да наставе преговоре како би постигле споразум о коалиционој влади. Неименовани извори у Подемосу и Социјалистичкој партији кажу да је главно питање између две странке коју би улогу имали министри из Подемоса.

Ако Санчес не обезбеди подршку у четвртак наредно гласање би могла да буду одржана у септембру, а ако ни тада Санчес не успе да обезбеди већину, нови избори ће бити одржани 10. новембра.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести