Шојгу: Шаљемо С-300 Сирији у року од две недеље

МОСКВА:  Русија ће у наредне две недеље предати Сирији савремени противваздушни систем С-300, изјавио је данас министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
Sergej Šojgu Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Сиријске оружане снаге примиће модерни систем ракетне одбране С-300 у року од две недеље. Он је способан да пресретне средства за ваздушни напад у кругу више од 250 километара и истовремено погоди неколико ваздушних мета", рекао је он.

Русија је због потеза Израела приморана да предузме адекватне мере за побољшање безбедности руске војске у Сирији, истакао је Шојгу, мислећи на обарање руског авиона у Сирији за које Москва одговорним сматра ваздушне снаге Израела.

Он је нагласио да је Русија 2013. године на захтев израелске стране, обуставила испоруку система С-300 у Сирију, који је био спреман за испоруку, а за који су припадници сиријске војске обучени."Данас се ситуација променила. И то не нашом кривицом", казао је он.

Шојгу је казао да ће, имајући високу ефикасност и брзину паљбе, систем значајно ојачати борбене способности сиријске противваздушне одбране.Руски министар је објаснио околности рушења руског авиона Ил-20 у Сирији.

"Израелске посаде, савршено знајући ситуацију у ваздуху, прикриле су се руским авионима, што је довело до његовог обарања и погибије 15 наших војника. Ово нас је приморало да као одговор предузмемо адекватне мере како би се повећала безбедност руских војника који обављају задатке борбе против међународног тероризма у Сирији", навео је он.

Осим тога, Русија ће Сирији испоручити савремене аутоматизоване системе контроле за командне пунктове ПВО.

"То ће омогућити централизовано управљање свим снагама и средствима противваздушне одбране у Сирији, праћење ваздушне ситуације и оперативни преност циљних ознака. Најважније је да ће бити гарантована идентификација свих руских авиона од стране сиријских средстава противваздушне одбране", нагласио је Шојгу.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести