Словенија против уласка Хрватске у Шенген

БРИСЕЛ: Посланици Европског парламента из Словеније позвали су данас вођство европских институција да одлуку о томе да ли Хрватска испуњава техничке услове за улазак у Шенгенски простор донесе нова Европска комисија, Урсуле вон дер Лејен, а не Комисија Жана-Клода Јункера, којој истиче мандат.
Šengen  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У писму, које су упутили Јункеру и његовој наследници Урсули вон дер Лејен, председнику Европског савета Доналду Туску и његовом наследнику Шарлу Мишелу, и свом премијеру Марјану Шарцу, словеначки посланици наводе да је питање да ли Хрватска испуњава техничке услове за улазак у Шенген и да о давању зеленог светла не би требало да одлучије садашња Јункерова Комисија која је ту тему на одлучивање ставила пред крај мандата.

Заједничко писмо против одлуке о испуњавању техничких услова за Шенген за Хрватску потписало је шест од девет словеначких посланика, али међу њима не они из Словеначке демократске странке (СДС) Јанеза Јанше.

У писму они наводе да би одлука да Хрватска испуњава техничке услове за Шенген "имала дугорочне и стратешке последице за Европу", да је за њих "сасвим неразумљиво и тешко прихватљиво" да ту одлуку донесе Јункерова Комисија, којој истиче мандат.

"По нашем мишљењу постоје врло озбиљне резерве о техничкој и правној оспособљености Хрватске за спровођење и заштиту Шенгенског простора, али и њене усклађености с правним стандардима ЕУ, посебно у погледу поштовања и провођења међународних споразума и пресуда", наводе словеначки европосланици.

Улазак Хрватске у Шенгенски простор у нашем је заједничком интересу, али у исто време улазак Хрватске у Шенген не сме представљати безбедносно угрожавање ЕУ", сматрају они, преноси Индекс.

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести