СЛО: Приведен министар и потпредседник владе, Јанша га брани

ЉУБЉАНА: Потпредседник словеначке владе и министар економије Здравко Почивалшек приведен је у вези криминалистичке истраге о набавама медицинске опреме за време пандемије корона вируса, а премијер Јанез Јанша је због привођење свог коалиционог партнера изразио сумњу да се ради о политички мотивисаном поступку.
Janez Jansa/Tanjug/AP
Фото: Танјуг/АП/Јанез Јанша

Јанша је у објави на Твитеру написао да су у Словенији "већ дуго времена", кад је реч о томе који ће предмети у криминалистичким истрагама добити приоритет а који не, "у средишту политичке симпатије и медијски притисци", при чему се користе "различита мерила", зависно од политичке припадности осумњиченика, преноси Хина.

Како наводи Јанша, оптужбе да је Почивалшек оштетио државни буџет као један од координатора набавке респиратора и друге медицинске опреме за време пандемије коронавируса, влада је аргументовано већ одбила, а парламент је одбио интерпелацију против Почивалшека коју су због те афере биле покренуле, како наводи, "странке с екстремне левице".

Илуструјући своју тезу да се структуре у полицији, тужилаштву, па и судству, за покретање истрага и подизање оптужница равнају према политичким критеријумима и пристрасно, Јанша је казао да су већ неколико година "у фиокама пријаве дате у вези с наводним прањем иранског новца у Новој Љубљанској банци (НЛБ) или малверзацијама око зидања цена и високих провизија приликом набавке стентова за операције на срцу, о чему је парламентарне истраге водило више поверенстава, на иницијативу његове странке, будући да су уплетени били повезани с левицом и ''дубоком државом''".

Полиција и тужилаштво, према оцени премијера, кад је реч о покретању поступака воде политику "прескакања приоритетних случајева и селективне правде", а у правосуђу и полицији присутни су политичке везе, непотизам".

Све то, тврди Јанша, у Словенији "онемогућава нормално деловање парламентарне демократије".

Због привођења Почивалшека, који је министар економије и потпредседник владе, али и битан Јаншин савезник у садашњој политичкој констелацији, оставке су данас одмах поднели министар унутрашњих послова Алеш Хојс и директор словеначке полиције.

Хојс је члан странке премијера Јанше, а казао је да сматра како је поступак против Почивалшека политички мотивисан и да преко тог случаја желе да сруше владу Јанеза Јанше.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести