СЛО: Иранци опрали милијарду евра преко НЛБ банке?

ЉУБЉАНА: Словеначка служба за спречавање прања новца покренула је истрагу поводом тврдњи опозиционих партија да је највећа државна банка, Нова љубљанска банка (НЛБ), прала новац из Ирана кршећи међународни ембарго и не примењујући прописе против финансирања тероризма. 
pranje para/pixabay.com
Фото: pixabay.com

НЛБ је, како преноси агенција Фена, „опрала“ између 2008. и 2010. можда близу милијарду евра из Ирана.

Словеначки медији су у јулу објавили да је 40-50 трансакција обављано сваки дан из НЛБ-а ка више од 30.000 рачуна широм света, укључујући и неке са очигледно лажним именима попут Мики Мауса или Доналда Дака (Патак Дача), наводи агенција, позивајући се на писање бриселског интернет портала ЕурАктив. 

Оптужбе нису детаљно образлагане док опозиција није поново отворила случај прошле седмице.

Словеначка влада је потврдила да је „у поменутом случају Служба за спречавање прања новца примила извештај о сумњивој трансакцији у јуну 2010. у вези са прањем новца и финансирањем тероризма“. 

Министарство финансија је потврдило, одговарајући на упит Службе за спречавање прања новца, да су послали упите у више од 30 држава у вези са спорним трансакцијама.

На бази провера је утврђено да постоји основ за сумњу да су прекршени закони. 

У центру скандала је британско-ирански држављанин Ирај Фарокхзадех, који је отворио рачуне у тој банци у децембру 2008. године за компанију Farokh Ltd., након што су швајцарске власти затвориле његове рачуне у банци UBC. 

Фарокхзадех је, како се претпоставља, пребацио новац Иранске извозне и развојне банке (ЕДБИ) која се нашла под санкцијама и на црној листи ЕУ. 

У то време Фарркхзадех је био и на листи натраженијих особа Интерпола. 
Словеначка централна банка је забранила трансакције у децембру 2010, али је НЛБ требало девет дана да то спроведе, до када је Фарокхзадех пребацио операције у руске банке. 

Словеначки парламент је 26. септембра усвојио извештаје о случају са иранским новцем и затражио даље истраге које би потенцијално могле да отворе Пандорину кутију у словеначкој политици.

Опозициона словеначка странка СДС, Јанеза Јанше, тврди да је влада урадила све да сакрије спорне трансакције, наводи се у тексту.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести