Северна Кореја прославила 80 година од рођења Ким Џон Ила

СЕУЛ: Музичким концертом и салутирањима у реновираном светом граду, али без лансирања пројектила или војне параде, Северна Кореја прославила је 80 година од рођења покојног оца актуелног лидера земље Ким Џонг Уна, пренела је данас државна новинска агенција КЦНА.
1
Фото: Tanjug/Jon Chol Jin

Председник Ким је присуствовао скупу званичника владе, војске и владајуцће Радничке партије који је одржан у уторак испред статуе Ким Џонг Ила у граду Самџијон, у знак сећања на годишњицу његовог рођења која се обележава као велики севернокорејски празник назван Дан светлеће звезде Северне Кореје, преноси Ројтерс.

У извештају агенције КЦНА наводи се да је град Самџијон на северу земље, у близини границе са Кином на планини Пекту, светој планини са које Кимова породица вуче корене, назван "светом земљом револуције", међутим, реткост је да је Северна Кореја одржава овакве прославе у овом удаљеном региону.

Изградњом нових станова, хотела, скијалишта и комерцијалних, културних и медицинских објеката, млади севренокорејски лидер је трансформисао град Самџијон у огромни економски центар.

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести