Шест милијарди за Сирију, притисак или помоћ?

БРИСЕЛ: Међународни донатори, пре свега земље Европске Уније су при крају договора о пружању помоћи Сирији, која би требало да добије донацију од 6,5 милијарди долара, рекао је данас високи званичник Уједињених нација.
Sirija, Idlib Foto: Ugur Can/DHA via AP, File
Фото: Ugur Can/DHA via AP, File

На конференцији о хуманитарној помоћи нису присутни представници Сирије. 

Неке цивилне групације су забринуте да земље донатори у ствари желе да натерају избеглице да се врате, без обзира на опасност и несигурност која би их очекивала.

ЕУ је 2015. године понудила донацију од око једне и по милијарде долара председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану као део договора којим би Турска обалска стража заустављала избеглице на путу према Грчкој.

ЕУ, највећи донатор помоћи на свету, објавила је да ће обезбедити 560 милиона евра ове године, и планира да понуди исти износ и следеће године, као и у 2021. години, пренео је АП.

Висока представница Европске Уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је изјавила да ће ЕУ обезбедити турској једну и по милијарду долара како би та земља помогла са проблемом изеглица.

У 2015.години ЕУ је обећала Ердогану три милијарде евра како би поднео терет избеглица, плус додатне три милијарде ако пва транша буде потрошена према договору. Сад су обећале 397 милиона долара помоћи.

Из Уједињених нација су рекли да ће само Сирији ове године бити потребно 3,3 милијарде долара, док ће осталих 5,5 милијарди долара помоћи суседним земљама које су оптерећене великим бројем миграната.

Око 11,7 милиона Сиријаца и даље зависи од хуманитарне помоћи, а више од шест милиона људи је изгубило дом.

Процењује се да око 80 одсто држављана Сирије живи у тешком сиромаштву.

И поред помоћи ЕУ одбија да помогне у поновној изградњи земље, све док не дође до политичког договора, иако многе невладине организације сматрају да такав став претставља озбиљну препреку правом пружању помоћи.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести