САД: Велики пораст броја умрлих од короне, прогнозе суморне

У САД је јуче потврђено 900 нових смртних случајева од последица заразе корона вирусом, мање него претходног дана, када је ова бројка износила 1.130, пише ЦНН.
korona virus, pixabay
Фото: pixabay

АТЛАНТА: Дневни пораст броја умрлих од последица КОВИД-19 у Сједињеним Државама премашивао је хиљаду четири дана заредом у току прошле недеље, док се у земљи воде дебате у вези са отварањем школа и обавезним ношењем маски, уз суморне процене о стопи смртности од ове болести.

У САД је јуче потврђено 900 нових смртних случајева од последица заразе корона вирусом, мање него претходног дана, када је ова бројка износила 1.130, пише ЦНН.

Према подацима Универзитета Џонс Хопкинс, у САД је од почетка пандемије од KОВИД-19 преминуло најмање 146.460 људи. Амерички Центар за контролу и превенцију болести предвиђа да би до 15. августа у земљи могло да буде до 175.000 смртних случајева повезаних са корона вирусом, док из Института за здравствену метрику и евалуацију наводе да би тај број могао да износи 165.000.

Овакве суморне процене начињене су у тренутку када је у неколико савезних америчких држава забележен рекордан дневни пораст броја оболелих и преминулих у току протеклих неколико недеља. Неки локални лидери најавили су могућност поновног увођења мера карантина, док је пре неколико дана више од 150 истакнутих лекара, медицинских радника, научника и других експерата потписало писмо у којем је апеловано на власти да затворе земљу како би спречили ширење вируса.

У писму се наводи да су САД на путу да изгубе преко 200.000 људи због корона вируса до 1. новембра. Писмо је адресирано на администрацију председника Трампа, конгресмене и гувернере савезних држава.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести