САД: Трампов саветник за Украјину поднео оставку

ВАШИНГТОН: Специјални изасланик америчког председника за Украјину, Курт Волкер, поднео је оставку, јавио је Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе.
kurt volker
Фото: Tanjug/AP

Волкерово име помиње се у пријави узбуњивача из обавештајне заједнице, која је објављена у четвртак, а у којој се за њега каже да је покушао да "умањи штету" напора адвоката Доналда Трампа, Рудија Ђулијанија, да изврши притисак на Украјину да истражи демократе.

Британска агенција подсећа да је Волкер обављао функцију специјалног изасланика председника за Украјину од 2017. године, да није радио пуно радно време и да за то није био плаћен.

Стејт департмент се овим поводом до сада није огласио.

Демократе у Представничком дому, које спроводе истрагу о опозиву председника САД, тражиле су да Волкер сведочи пред Конгресом у вези са телефонским позивом од 25. јула, у којем је Трамп охрабривао украјинског председника да истражи његовог потенцијалног председничког ривала Џозефа Бајдена.

Стејт прес, студентска публикација Универзитета у Аризони, прва је објавила да је Волкер поднео оставку. Тај универзитет, напомиње Ројтерс, подржава "тинк-тенк" институцију где је Волкер извршни директор.

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести