САД страхују од несташице хране, купиле руско ђубриво

ХЈУСТОН/ВАШИНГТОН:Танкер с руским ђубривом плови ка Сједињеним Државама у време опште забринутости да би вртоглави раст глобалних цена ђубрива могао да доведе до несташице хране, преноси Ројтерс.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Танкер "Џони Ренџер", под заставом Либерије, требало би да стигне у Њу Орлеанс у понедељак са око 39.000 тона раствора урее амонијум нитрата, ђубрива произведеног комбиновањем урее, азотне киселине и амонијака, према изворима британске агенције и подацима компаније Рефинитив Ајкон која прати поморски саобраћај.

Брод је утоварен прошлог месеца у Санкт Петербургу. Детаљи о руском продавцу и америчком купцу нису тренутно доступни, а Министарство финансија САД и америчка агенција за царину и безбедност граница одбили су коментар.

Администрација председника САД Џоа Бајдена није ставила на црну листу руске пољопривредне производе ни ђубриво, након напада Москве на Украјину, али су се многе западне банке и трговци клонили руских испорука из страха да не улете у проблем пошто се прописи брзо мењају. Вашингтон је санкционисао руску сирову нафту, нафтне деривате, угаљ и течни природни гас.

Русија и Украјина су водећи извозници ђубрива, кључне компоненте за обезбеђење високих приноса кукуруза, соје, пиринча и пшенице. Амерички, али и пољопривредници широм света, смањили су употребу ђубрива због високих цена, као и површине коју планирају да обрађују.

Сједињене Државе су 2021. увезле из Русије ђубрива урее амонијум нитрата у вредности 262,6 милиона долара, према подацима Министарству трговине.

Комисија за међународну трговину САД је ове недеље укинула велике антидампинг и антисубвенционе дажбине на уреа амонијум нитратна ђубрива из Русије у настојању да ублажи несташицу и раст цена.

EUR/RSD 117.3093
Најновије вести