САД оптужиле руске плаћенике за постављање мина у Либији

КАИРО: Америчка војска оптужила је руске плаћенике, који се боре на страни снага на истоку Либије, за подметање нагазних мина и импровизованих експлозивних направа у и око Триполија, преноси Асошијетед прес.
libija-odbrana.jpg Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Команда америчких снага у Африци (АФРИЦОМ) саопштила је да верификоване фотографије показују да су нагазне мине постављане на ободу Триполија и даље на исток, све до стратешки значајног обалског града Сирт, још од средине јуна. Африком тврди да иза ове акције стоји Вагнер група, приватна безбедносна компанија коју подржава Кремљ, а која је умешана у конфликт у Либији.

Руски званичници и преставници Вагнер групе још нису коментарисали оптужбе америчке војске.

Рат у Либији отпочео је 2011. године када је побуном у земљи подржаном од стране НАТО-а свргнут Муамер Гадафи, који је касније убијен. Земља је данас подељена између владе на истоку, која је у савезништву са војним командантом Калифом Хифтером, и оне на западу, у Триполију, коју подржавају Уједињене нације. Исток има подршку Уједињених Арапских Емирата, Египта и Русије, а запад подршку Турске, Катара и Италије.

У последња три месеца Хифтерове снаге изгубиле су скоро сва подручја која су заузеле приликом офанзиве на Триполи, док је Турска појачала војну подршку његовим ривалима и довела сиријске плаћенике, укључујући и милитанте, да се боре у Либији.

Прошлог месеца војска САД је отпужила Москву да је у Либију послала 14 авиона МиГ-29 како би подржала руске плаћенике који се боре заједно са Хифтеровом војском, а Русија је ове оптужбе одбацила као дезинформације.

Уједињене нације тврде да је Вагнер група обезбедила између 800 и 1.200 плаћеника ради пружања подршке Хифтерој офанзиви на Триполи, а који то раде за месечну надокнаду од 1.500 долара.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести