САД не попушта: Пропала последња шанса, Хрватска без Ф16?

ЗАГРЕБ: Амерички портал "Axios" објавио је да је пропала последња шанса за продају израелских борбених авиона Ф16 Барак Хрватској.
f16
Фото: Pixabay/F16

Израелски премијер Бењамин Нетанаху је, наиме, покушао на састанку у Бразилу да још једном преговара са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, али они нису успели да се договоре, преноси "Нет.хр".

Тако је пропао посао вредан 500 милиона долара. 

Хрватски премијер Андреј Пленковић раније је ове недеље је рекао да чека расплет преговора између Помпеа и Нетањахуа и запретио раскидом уговора ако Израел и САД не реше спор. 

Тема продаје борбених авиона Хрватској једина је око које двојица званичника нису могла да се договоре, рекао је неименовани израелски званичник, додајући да је цела ствар "запела у дубокој бирократији".

Портал подсећа да администрација америчког председника Доналда Трампа не допушта Израелу да Хрватској прода 12 Ф-16 борбених авиона која су надограђена модернијом израелском технологијом. 

Захтевају да Израел авионе врати у оригинално стање пре него што их пошаље у Хрватску, док хрватска влада захтева "израелску верзију", иначе ће уговор раскинути.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести