САД: Ланац снадбевања храном почео да пуца

ЊУЈОРК: Американцима прети несташица меса у продавницама, а председник највеће месне компаније у САД "Тајсон фудс инк" Џон Тајсон каже да је ланац снадбевања храном почео да пуца због пандемије корона вируса.
prodavnica market
Фото: pixabay.com

Епидемија је присилила на затварање неке од највећих кланица у земљи, где се свакодневно обрађује десетине хиљада животиња.

Како се погони затварају произвођачи немају где да продају стоку, преноси СЕЕбиз додајући да је ситуација толико тешка да америчка влада успоставља центар за помоћ у депопулацији и у методама збрињавања.
Милиони килограма меса ће нестати како се затварају компаније, навео је Тајсон на веб-страници компаније.

Уз недостатак меса, како је додао, ту је и питање отпада хране.

Пољопривредници широм САД једноставно неће имати где да продају стоку која ће бити обрађена, а могли су нахранити нацију. Депопулација ће захватити милионе животиња - кокошки, свиња и говеда, рекао је он.
"Смитфилд фудс инк", највећи светски произвођач свињетине, и "ЈБС СА", највећи светски произвођач меса, упозоравају да ће потрошачи вероватно приметити недостатак меса.

Амерички капацитети за производњу свињског меса смањени су готово за трећину, а ЈБС је у недељу најавио да ће затворити још једно постројење за производњу говедине у Висконсину, наводи СЕЕбиз.

Бразил, највећи светски извозник пилетине и говедине, први је затворио кокошињце. Кључни погони су затворени и у Канади, а последња у низу је фабрика живинског меса у Британској Колумбији.

Док стотине погона у Америци још раде, невероватном брзином се дешавају поремећаји у снабдевању. Заједно САД и Бразил покривају око 65 одсто светске трговине месом.

Апсолутно је без преседана. То је ситуација у којој се свакако губи, где произвођачи ризикују да изгубе све, а потрошачи ризикују да плате веће цене. Ресторани би за недељу дана могли бити без свежег млевеног меса, каже Брет Стјуарт, председник консултантске куће Глобал агритрендс са седиштем у Денверу.


Трамп у одбрани индустрије меса у време епидемије Ковида-19

Председник САД Доналд Трамп потписаће уредбу која треба да спречи несташицу пилетине, свињетине и других врста меса у америчким супермаркетима због епидемије новог корона вируса.

Уредба ће се позивати на амерички Закон о одбрани производње и њоме ће прерада меса бити проглашена критичном индустријом, како би се обезбедило да производни погони остану отворени, преноси АП.

До уредбе је дошло пошто су челници индустрије упозорили да би за неколико дана могло да дође до несташице меса, након што су радници у већим погонима у САД тестирани позитивно на корона вирус.


Истовремено, цене меса расту због поремећаја у снабдевању. Велепродајна цена говедине порасла је рекордно, а велепродајна цена свињетине порасла је готово 30 одсто прошле недеље.

"Френчајз системс инк", која има 1.750 продавница у САД, сарађује са својим добављачем пршуте "Клеменс фуд груп" како би осигурала снабдевање свињетином, нешто што продају прилично мало у својим сендвичима.

Ми смо већ помало прикочили, јер осећамо несташице које долазе, рекао је Питер Канкро, извршни директор ове компаније.

Ипак, нека су се постројења поново покренула након испитивања радника и побољшања услова, а већина бразилских постројења још ради.

У Европи још није било великих обустава у испорукама, а према подацима америчке владе, на ЕУ отпада око петине светског извоза меса.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести