САД и Канада наложиле приземљење свих авиона Боинг 737 Маx 8 и 9

ВАШИНГТОН: САД су данас хитно наложиле да сви авиони Боинг 737 Маx 8 и Маx 9 буду приземљени и та наредба ступа "на снагу одмах", саопштио је амерички председник Доналд Трамп.
д
Фото: Youtube Printscreen

Одлука је донета након несреће етиопског авиона Боинг 737 Маx 8 у којој је погинуло 157 људи, пренео је АП.

Многе земље су већ забраниле да Маx 8 прелеће њихов ваздушни простор или су приземљиле ове авионе, али пре ове Трампове објаве америчка Федерална администрација за авијацију саопштила је да не располаже било каквим подацима да су ти авиони небезбедни.

Трамп је као разлог за одлуку цитирао "нове информације" које су изашле на видело у текућој истрази о несрећи, али није навео детаље, преноси АП.

Канада забранила летове авиона Боинг 737 МАX

ОТАВА: Канада се данас придружила великом броју земаља које су забраниле авионима Боинг 737 МАX приступ у ваздушни простор.

"Ова безбедносна одлука ограничава комерцијалне путничке летове Боинга модел 737-8 МАX и 737-9 МАX било којег авио оператера, домаћих и страних, у доласку, одласку или прелетању канадског ваздушног простора", изјавио је канадски министар саобраћаја Марк Гарно на конференцији за новинаре, преноси АП.

Гарно је рекао како је ова одлука донетна након што су у среду ујутро стигле нове информације и подсетио је да подаци које је забележио сателит показују сличност између ове и несреће која се догодила у Индонезији прошле године када је у паду истог модела авиона након полетања из Џакарте погинуло 189 особа.

Канада је изгубила 18 грађана у паду авиона Етиопијан ерлајнса, што је други највећи број жртава, након несреће Кеније, наводи агенција.

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести