САД ће примити више од 50.000 евакуисаних Авганистанаца

ВАШИНГТОН: Очекује се да ће најмање 50.000 Авганистанаца бити примљено у САД након пада Кабула у руке Авганистана, као знак "трајне посвећености" да се помогне људима који су помагали Америци и онима који су посебно рањиви под талибанском владавином, изјавио је секретар америчког министарства за унутрашњу безбедност Алехандро Мајоркас.
q
Фото: TANJUG/ AP Photo/Jose Luis Magana

На десетине хиљада Авганистанаца је успело да дође на сигурно и у процесу је пресељења у САД.

"Наша посвећеност је трајна. Ово није питање само за наредне недеље. Нећемо стати док не испунимо крајњи циљ", рекао је Мајоркас, пренео је АП.

Бивши гувернер америчке државе Делавер, Џек Маркел, биће координатор операције коју Бела кућа зове "Савезничка операција добродошлице".

Он ће радити са Националним безбедносним саветом, и још неким федералним агенцијама, да осигура да "рањиви Авганистанци који прођу проверу могу да се безбедно и квалитетно населе у САД", изјавила је Карин Жан-Пјер, заменица портпарола Беле куће.

Близу 130.000 људи је евакуисано из Авганистана, али су многи још у транзиту и пролазе кроз провере у осталим земљама, укључујући Немачку, Шпанију, Кувајт и Катар.

Засад је у САД стигло више од 40.000 људи, а Мајоркас је рекао да око 20 одсто придошлих чине амерички држављани или они који имају стално место пребивалишта у Америци.

Преостали су у процесу добијања специјалне имиграционе визе, а у питању су особе које су радиле за америчку војску или НАТО као преводиоци, или на неком другом месту.

Aleksandar
04.09.2021 • 20:46
Svaka čast, braćo Ameri !
pedeset iljada vakcinisanih !
TO JE VEĆ NEŠTO !
EUR/RSD 117.5849
Најновије вести