Рохани упозорио Трампа да се држи споразума

ТЕХЕРАН:  Председник Ирана Хасан Рохани упозорио је данас америчког председника Доналда Трампа да се држи нуклеарног споразума са Техераном потписаног са светским силама 2015. или ће бити суочен са "тешким последицама".
rohani, tanjug ap
Фото: Tanjug (Iranian Presidency Office via AP)

"Говорим онима у Белој кући да уколико се не буду придржавали својих обавеза, иранска влада ће реаговати снажно", Рохани је рекао у говору који је уживо преносила државна телевизија, пренео је Ројетрс.

"Уколико било ко изневери споразум, треба да зна да ће бити суочен са тешким последицама", додао је Рохани. 

Споразумом потписаним између Ирана и шест светских сила (САД, Русијом, Немачком, Великом Британијом, Француском и Кином) договорено је да Иран обустави свој нуклеарни програм у замену за смањење санкција.

Трамп је, међутим, у претходном периоду овај споразум окарактерисао као један од најгорих икада склопљених споразума, а у јануару је поставио ултиматум Британији, Француској и Немачкој, наводећи да морају да се усагласе о поправљању онога што САД виде као "мане" тог споразума, у супротном ће одбити да продужи смањење санкција његове земље.

Последњи рок је 12. мај, када ће САД поново у потпуности увести санкције Ирану, осим ако Трамп не изда другачију извршну наредбу, навела је британска агенција.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести