Рохани: Регион на ивици колапса, наше стрпљење има границе

ЊУЈОРК:  Ирански председник Хасан Рохани упозорио је данас светске лидере да је регион Персијског залива "на ивици колапса", те да би било која непромишљена грешка могла да "изазове велики пожар".
Iranski predsednik Hasan Rohani Foto: AP Photo/Richard Drew
Фото: AP Photo/Richard Drew

"Нећемо толерисати провокативну интервенцију странаца. Одговорићемо одлучно и снажно на сваку врсту кршења нашег територијалног интегритета и безбедности", рекао је Рохани у говору на Генералној скупштини УН у Њујорку.Иран неће преговарати о нуклеарном питању све док су на снази санкције, рекао је Рохани и додао да његова земља "пружа отпор најнемилосрднијем економском тероризму".

"Наш одговор на разговоре под притиском је "не", рекао је Рохани, уз поруку да би Иран могао да напусти нуклеарни споразум из 2015. ако европске силе не успеју да га спасу после повлачења САД."Ми смо посвећени нуклеарном споразуму, али стрпљење Ирана има границе", упозорио је он, преноси Ројтерс.

Он је рекао да САД нису успеле да реше сукобе у Авганистану, Ираку и Сирији и да нису у стању да сад учествују у смиривању тензија и доношења мира региону.Рохани је оптужио САД за "немилосрдан економски тероризам" и за, како се изразио, гусарско понашање у међународним односима.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести