Рохани позвао муслимане широм света да се уједине против САД

ТЕХЕРАН: Ирански председник Хасан Рохани позвао је данас муслимане широм света да се уједине против Сједињених Америчких Држава, уместо да “простиру црвене тепихе за злочинце”.
putin erdogan rohani
Фото: Tanjug (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Потчињавање Западу на челу с Америком била би издаја наше вере... и будућих генерација овог региона, рекао је Рохани на међународној конференцији о исламском јединству у Техерану, у говору који је уживо преносила иранска телевизија.

Имамо избор или да простиремо црвене тепихе за злочинце, или да се силовито одупремо неправди и останемо верни нашем пророку, нашем Курану и нашем исламу, рекао је Рохани, а АП оцењује да он притом мисли на Саудијску Арабију и друге државе Персијског залива које имају блиске везе с Вашингтоном. 

Ирански председник је, уз то, изразио спремност за одбрану интереса саудијског народа од тероризма, агресије и суперсила.

И за то не тражимо 450 милијарди долара, истакао је Рохани, док америчка агенција наводи да се та његова изјава односи на вредност уговора Ријада с Вашингтоном.

Вашингтион је у мају поново увео Техерану санкције пошто се амерички председник Доналд Трамп повукао из међународног нуклеарног споразума са Ираном потписаним 2015. године.

Иран и Саудијска Арабија су регионални ривали и подржавају различите стране у сукобима у Сирији и Јемену, као и различите политичке фракције у Ираку и Либану, напомиње АП.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести