Расте ниво река у Британији, на снази упозорења од поплава

ЛОНДОН: Становници у централној Енглеској и Велсу постављали су данас вреће са песком и спремали водене пумпе, јер су реке достигле врхунац након олује која је током викенда донела чак 150 милиметара кише у већ поплављено подручје.
r
Фото: Youtube Printscreen

Агенције за заштиту животне средине у Енглеској и Велсу данас су прогласиле осам озбиљних упозорења од поплава, што значи да постоји непосредна опасност по живот, за реке Северн, Вај и Лаг, наводи АП.

Укинута су два озбиљна упозорења, а на снази је око 150 мање озбиљних упозорења о поплави.

У велшком граду Монмаут, река Вај достигла је рекордни ниво од 7,15 метара.

Становници једне поплављене улице користили су кану за одлазак до оближњег супермаркета, а горске екипе за спашавање спасиле су уз помоћ сплава једног човека из његове поплављене куће.

Велшки добављач воде тражио је од становника да смање употребу воде након што је постројење за пречишћавање воде поплављено и остало без електричне енергије.

Олуја Денис погодила је Велику Британију у суботу и недељу, доносећи ветрове и до 145 километара на час и обилну кишу која је преплавила путеве, железнице, куће и предузећа.

У олуји су настрадале три особе, укључујући 55-годишњу жену у централном енглеском граду Тенбари.

Противници британског премијера Бориса Џонсона критиковали су га због тога што није посетио ниједно од поплављених подручја, нити сазвао састанак владиног кризног одбора (COBRA).

Олуја је погодила и делове северне Европе, укључујући и југозапад Шведске.

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести